JASNA PORUKA

‘Reći ću vam zašto su Kinezi poslali balon iznad Amerike, ne bih se čudio da su htjeli da se otkrije!‘

Američki državni tajnik Antony Blinken zbog balona je odgodio svoj najavljeni posjet Pekingu

Antony Blinken i tajanstveni balon

 Afp

Zbog balona koji je zamijećen iznad američke države Montane - za kojeg su Kinezi potvrdili kako doista jest njihov, ali su rekli da se ne radi o napravi za špijuniranje, već za praćenje vremenskih prilika - američki državni tajnik Antony Blinken odgodio je svoj najavljeni posjet Pekingu gdje se trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, piše CNN.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kazalo je u petak da je kineski balon za nadgledanje na velikim visinama koji leti iznad SAD-a zapravo ‘civilni zračni brod‘ koji se koristi uglavnom za istraživanje vremena, a koji je skrenuo s planiranog kursa. Izjava glasnogovornika kineskog ministarstva prvo je priznanje da je balon doista iz Kine otkako je Pentagon u četvrtak otkrio da prati kretanje balona.

Američki vojni dužnosnik rekao je da je incident ‘definitivno ozbiljan‘ zbog ‘smjelosti‘ kineske vlade da takav balon uopće pošalje, a ne zbog bilo kakvih obavještajnih podataka koje je eventualno prikupio. Iako i postojeći sateliti mogu prikupiti slične količine informacija, vrijeme pojave balona - neposredno prije planiranog Blinkenovog putovanja - i činjenica da se balon našao točno iznad kontinentalnog SAD-a, čine ovu situaciju ozbiljnom, rekao je dužnosnik.

Zašto bi Kina koristila takvu nesofisticiranu napravu?

Nakon što se pojavila vijest o balonu, za kojeg Amerikanci kažu kako je možda namijenjen špijuniranju, mnogi su se počeli pitati zašto bi Kina koristila takav nesofisticiran alat za nadzor američkog kopna.

Mogućnosti ovog konkretnog balona nisu još posve jasne, no stručnjaci kažu kako je balon vjerojatno više ‘signal‘ nego sigurnosna prijetnja, piše BBC.

‘Peking vjerojatno želi signalizirati Washingtonu: ‘Iako želimo popraviti veze s SAD-om, uvijek smo spremni za nadmetanje pri čemu ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva bez dodatnog podizanja tenzija. A koji je bolji način za postizanje tog cilja od slanja naizgled bezopasnog balona‘, objasnio je nezavisni analitičar za pitanja zračnih snaga, He Yuan Ming.

Baloni su jedan od najstarijih oblika nadzorne tehnologije. Japanska ih je vojska koristila za slanje zapaljivih bombi u SAD tijekom Drugog svjetskog rata. Također su ih često upotrebljavali i SAD i Sovjetski savez tijekom Hladnog rata.

U nešto novije vrijeme, SAD su razmatrale dodavanje balona za velike visine Pentagonovoj mreži za nadzor. Moderni baloni obično lete na visini između 24 i 37 km iznad površine Zemlje.

No stručnjak za kineska pitanja, Benjamin Ho, kaže kako je Pekingu na raspolaganju i sofisticiranija tehnologija za nadzor.

‘Imaju oni i drugih načina za špijuniranje američke infrastrukture, ili što već žele nadzirati. Poslani balon je signal Amerikancima, kao i pokus da bi vidjeli kako će Amerikanci reagirati‘, objašnjava dr. Ho, koordinator Kineskog programa u Školi za međunarodne studije S. Rajaratnam u Singapuru.

Željeli su da se balon otkrije

Možda se čak radi i o tome da je Kina željela da SAD otkrije balon.

‘Možda je čitava poanta i bila da se balon detektira. Kina je možda željela demonstrirati da raspolaže dovoljno razvijenom tehnologijom da uđe u američki zračni prostor bez rizika od eskalacije. U tom slučaju, balon je idealan izbor‘, kaže Arthur Holland Michel iz Carnegiejevog vijeća za etiku u međunarodnim poslovima.

Štoviše, ovaj stručnjak kaže kako se na balon može pričvrstiti moderna tehnologija poput špijunskih kamera, a upotreba balona za nadzor ima i neke prednosti jer je balon značajno jeftinije napraviti i poslati nego dron ili satelit.

Manja brzina balonu također omogućuje da se duže zadrži nad nekim područjem. Kretanje satelita, s druge strane, ograničeno je na njegovu orbitalnu putanju.

Iako Kina nije priznala da je lansirala balon, Michel kaže kako je malo vjerojatno da je odgovoran netko drugi.

‘Američko ministarstvo obrane neće reći da se radi o kineskom balonu ako u to nisu posve uvjereni.‘

Putanja balona nedaleko određenih baza s projektilima sugerira da nije baš vjerojatno da je skrenuo s kursa, kaže He Yuan Ming.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2023 21:59