ZAVJETOVALA SE NA SIROMAŠTVO

Redovnica priznala da je opljačkala katoličku školu: ‘Časni sude, sve sam prokockala, ovisna sam o kasinu‘

Koristila je školarine i donacije za podmirivanje troškova kockanja u kasinu i plaćanja kreditnim karticama
Ilustracija
 Alexander Cherepanov/Alamy/Alamy/Profimedia

Umirovljena časna sestra priznala je da je tijekom 10 godina iz katoličke škole u Kaliforniji pronevjerila 835.000 američkih dolara kako bi financirala svoju ovisnost o kocki, piše Guardian.

Sestra Mary Margaret Kreuper (79), bivša ravnateljica Katoličke škole St James u Torranceu u Kaliforniji, koristila je novac od školarina i donacija za podmirivanje troškova kockanja u kasinu i plaćanja kreditnim karticama, objavila je lokalna policija.

Kreuper, koja se zavjetovala na siromaštvo u dobi od 18 godina i provela 59 godina u crkvenom redu, izjavila je u svom sporazumu s tužiteljstvom o priznanju krivnje da je novac sa školskog računa počela preusmjeravati na štedni račun za financiranje životnih troškova redovnica koje su radile u školi - a zatim i sama iskoristila dio novca.

Prema tužiteljima, Kreuper je priznala da je krivotvorila mjesečna i godišnja izvješća školskoj upravi kako bi prikrila svoje ponašanje i 'navela upravu da povjeruje da su financije pravilno obračunate i da je sva imovina zaštićena, što je zauzvrat omogućilo optuženoj Kreuper da zadrži pristup i kontrolu nad školskim financijama i računima i tako nastavi svoju kriminalnu aktivnost'.

U izjavi za The Washington Post, odvjetnici sestre Mary rekli su da se ona 'jako kaje' i 'žali zbog štete koju je prouzročila'.

- Prihvatila je punu odgovornost za ono što je učinila i u potpunosti je surađivala s istražiteljima i nadbiskupijom, navodi se u priopćenju, dodajući da 'pati od mentalne bolesti koja joj je pomutila um'.

Časna sestra je razotkrivena tek nakon što je 2018. prestala biti ravnateljicom škole, nakon što je u računovodstvo pozvana revizorska kuća da provjeri financije. Tužitelji su rekli da je časna, između ostalog, angažirala i neke zaposlenike škole da manipuliraju ili unište financijske evidencije ne bi li prikrila potkradanje.

Kreuper na sud mora doći 1. srpnja, a prijeti joj do 40 godina kazne u saveznom zatvoru.

Nadbiskupija Los Angelesa izjavila je da je kompletna pastva šokirana i rastužena njezinim postupcima i izrazila zahvalnost 'lokalnim i saveznim istražnim organima što su predano radili na ovom slučaju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 04:31