ŠTO ĆE ODLUČITI IRCI?

REFERENDUM O POBAČAJU Facebook zabranio oglase konzervativnih skupina iz SAD-a

 
 Reuters

Irci su bili prvi u svijetu kad su 2015. na referendumu izglasali promjenu ustavne definicije braka i tako legalizirali istospolne brakove. Istovremeno su uz Poljsku zemlja s najstrožim zakonom o abortusu: dozvoljen je samo u slučaju kad je ugrožen život majke.

Od osamdesetih, zahvaljujući referendumu uz 1983., na snazi je ustavna odredba o jednakim pravima majke i nerođenog djeteta, što u praksi znači da Irkinje ne mogu odlučivati hoće li roditi dijete, odnosno da masovno odlaze raditi pobačaj na klinike u Veliku Britaniju. Kampanja postaje sve žešća kako se bliži datum referenduma 25. svibnja.

Izgubili sponzore

U subotu su Dublinom marširale tisuće protivnika pobačaja, mnogi s djecom u rukama. Zagovornici opcije “Za život” razbješnjeni su odlukom internetskih divova Facebooka i Googlea da zabrane strano oglašavanje u referendumskoj kampanji. Oni se osjećaju zakinuti, jer će odluka spriječiti američke konzervativne udruge da im i dalje plaćaju spotove i kampanju.

Reuters

Ovo će biti prva kampanja u kojoj će se testirati nova Facebookova politika transparentnosti oglašavanja nakon skandala s Cambridge Analyticom, prenosi američki Fox. Pod udarom kritika zbog sumnji u rusko upletanje u američku predsjedničku kampanju 2016., šef Facebooka Mark Zuckerberg najavio je stroža pravila za inozemno oglašavanje u kampanjama, što je posebno važno uoči američkih parlamentarnih izbora ove jeseni. Dan nakon što je Facebook objavio zabranu inozemnog oglašavanja, Google je zabranio sve oglase vezane za irski referendum. Tri najveće udruge koje zagovaraju status quo požalile su se na odluku internetskih divova, optuživši ih da na taj način žele namjestiti referendum. “Internet je za nas bio jedina platforma na kojoj smo se mogli direktno obraćati biračima”, istaknuli su.

1000 liječnika za izbor

Irska je vlada podijeljena oko tog pitanja, no nijedna parlamentarna stranka nije izričito protiv. Ankete kažu da je još uvijek veliki broj neodlučnih, čak jedna petina, a među onima koji će glasati više je pobornika prava žena na izbor. Međutim, manje ih je od 50 posto. Crkva se angažirala, ali ne onako glasno kako se očekivalo. Biskup od Galwaya Brendan Kelly izdao je pastoralnu preporuku da se glasa protiv promjena Ustava. U subotu se oglasilo 1000 liječnika koji su stavili svoje ime na dokument kojim se poziva na legalizaciju pobačaja.

Reuters

Ministar zdravstva Simon Harris pozvao je građane da glasaju za promjenu. “Ako želimo promjene u ovoj zemlji, ako se želimo s pažnjom i suosjećanjem brinuti o rođenima s urođenim, smrtonosnim abnormalnostima, ako želimo biti u stanju skrbiti se o žrtvama silovanja koje su ostale u drugom stanju, ako želimo prekinuti stanje u kojem devet žena svaki dan odlazi u Britaniju na pobačaj a tri žene na dan bez liječničkog nadzora uzimaju pilulu za dan poslije, trebamo promijeniti Ustav”, poručio je ministar zdravlja. Irska ima 4,8 milijuna stanovnika, od kojih se 78 posto izjašnjava katolicima. Međutim, utjecaj Crkve znatno je oslabljen velikim skandalima oko pedofilije, zlostavljanja i zataškavanja zlodjela. U ruralnim područjima većina je za zabranu pobačaja, dok su gradovi za legalizaciju, a posebno mlađe zaposlene žene iz nižih klasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59