POKAZALA ISPITIVANJA

Regeneron objavio da je njegova covid terapija manje učinkovita protiv omikrona

Američka tvrtka dodaje kako je spomenuti Regeneron i dalje učinkovit protiv delta soja, koji je trenutno i dalje najčešći u SAD-u
 Ilustracija/Apu GOMES/AFP

Farmaceutska tvrtka Regeneron u četvrtak je objavila da je njezina terapija antitijelima protiv covida-19 manje djelotvorna protiv omikron varijante virusa.

Omikron je otkriven u 77 zemalja otkad je prvi put identificiran prije tri tjedna. Ta varijanta potaknula je zabrinutost da će se zbog velikog broja mutacija brže širiti te da postojeća cjepiva i lijekovi neće biti djelotvorni, no još uvijek se ne zna je li opasnija od postojećih sojeva.

Njemački istraživači ranije ovoga tjedna otkrili su da su terapije koju su razvili Eli Lilly i Regeneron u laboratoriju izgubile učinkovitost u borbi protiv omikrona.

Američki Regeneron je krajem prošloga mjeseca sam objavio da su laboratorijska ispitivanja i računalni modeli pokazali kako je njegov lijek REGEN-COV neuspješniji protiv omikrona. Dodali su tad da je on i dalje učinkovit protiv delta soja, trenutno i dalje najčešćeg u SAD-u.

REGEN-COV trenutno je odobren u SAD-u za pacijente s blagim do umjereno teškim simptomima covida-19, za prevenciju zaraze kod onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima te u mjestima gdje postoji velik rizik od zaraze, poput domova za starije i zatvora.

Regeneron je identificirao nekoliko antitijela "iduće generacije" koja djeluju protiv obje varijante te očekuje njihova klinička testiranja u prvom kvartalu iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 05:28