HANS KLUGE

Regionalni direktor WHO-a upozorio na delta varijantu u Europi: ‘Za razliku od lani imamo cjepiva‘

Hans Kluge bio je u Sloveniji gdje je upozorio da se cijepljenjem može spriječiti jesenski val epidemije
Hans Kluge
 Russian Look Ltd./Alamy/Alamy/Profimedia

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge u četvrtak se u Sloveniji pridružio slovenskim dužnosnicima u upozorenjima da je potrebno cijepiti se kako bi se spriječio jesenski val epidemije, te upozorio na rizik sa širenjem delta varijante.

- Nakon 11 tjedana pada zaraza u Europi opet imamo njihov rast zbog delta varijante virusa koja će do kraja kolovoza postati dominantna, no za razliku od lani imamo učinkovita cjepiva i priliku da izbjegnemo ponovo pogoršanje situacije, kazao je Kluge nakon posjeta ljubljanskom centru za cijepljenje protiv covida-19, u pratnji predsjednika Boruta Pahora i ministra zdravstva Janeza Poklukara.

Na važnost da Slovenija ubrza cijepljenje jer je do sada potrebne doze za zaštitu dobilo samo malo više od trećine stanovništva upozorio je i slovenski predsjednik, pohvalivši i slovenski zdravstveni sustav za njegovu veliku ulogu u svladavanju epidemije.

Možemo birati između cijepljenja i bolesti od koje se ne možemo sakriti. Znamo kako se virus širi i znamo da imamo cjepivo - nismo više nemoćni. S cijepljenjem možemo pobijediti opasnost i bezbrižno dočekati jesen, kazao je Pahor u izjavi nakon posjeta centru za cijepljenje.

Ministar zdravstva Poklukar koji zadnjih tjedana posjećuje zdravstvene ustanove širom zemlje i poziva ljude na cijepljenje kazao je u izjavi da je delta varijanta u Sloveniji značajno porasla i da je prošli tjedan zabilježeno 66 takvih slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 06:15