ŠPANJOLSKA

Regionalni izbori u Galiciji: Udaljeni kut Španjolske gdje se sanja samostalnost

Galješki nacionalizam uporište ima u ljevici koja zagovara uspostavu samostalne socijalističke države Galicije
 Marta Vázquez Rodríguez/Zuma Press/Profimedia

U Galiciji, autonomnoj pokrajini na sjeveru Španjolske, u nedjelju se održavaju regionalni izbori na kojima se zagovornici nezavisnosti okupljeni oko Galicijskog nacionalističkog bloka (BNG) nadaju izlasku iz sjene u kojoj su bili posljednjih godina.

„Galicia je nacija i ima pravo na samoodređenje“, poruka je kojom BNG nastoji pridobiti birače na tom prostoru udaljenom od Madrida gdje živi 2,4 milijuna stanovnika. U kraju zelenih brežuljaka, punom zaljeva, sa strmom kamenom obalom, galješki i španjolski su službeni jezici.

Premda su Katalonija i Baskija poznatije u svijetu po svojim pokretima za odcjepljenje od Španjolske, i u Galiciji dio stanovnika ima iste težnje. Na posljednjim regionalnim izborima prije četiri godine BNG je dobio 6 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta.

Ana Pontón, predsjednica stranke, poziva mlade da izađu na birališta.

„Tijekom čitave kampanje su nas pokušavali uvjeriti da se nema što za napraviti, da ankete pokazuju kako će pobijediti isti kao i uvijek...zato nam je potrebna pobunjena i borbena mladost“, ističe Pontón koja će ovaj mjesec napuniti 43 godine.

Koronavirus je ispraznio ulice unatoč vrućem i sunčanom danu.

Stanovnici žele promjenu

„Finisterre, posljednja stanica“, govori vozač gotovo praznog autobusa koji je upravo ušao u to primorsko mjesto s 4.700 stanovika. Gradić ispred kojeg se prostire nepregledni Atlantski ocean stoljećima je bio smatran posljednjom točkom na zemlji. Stari narodi, poput Rimljana, smatrali su da ondje završava svijet pa su mjesto nazvali latinskim jezikom „finis terrae“ (kraj zemlje) od kuda i dolazi ime gradića.

Danas se za taj komad zemlje bore političari. Odmah po ulasku u mjesto nižu se stupovi s bijelim plakatima gdje plavim slovima piše BNG uz crvenu petokraku zvijezdu. Galješki nacionalizam uporište ima u ljevici koja zagovara uspostavu samostalne socijalističke države Galicije.

Galicija je 1978. godine, nakon smrti diktatora Francisca Franca i uvođenja demokracije u Španjolskoj, postala jedna od 17 autonomnih pokrajina sa svojim parlamentom i vladom, a 1982. je osnovan BNG. Taj blok stranaka za nezavisnost osvojio je 1997. godine 18 od 75 mjesta u regionalnom parlamentu, što mu je bio najbolji rezultat ikada. Nakon toga je izgubio popularnost.

Sada se, međutim, nada iskoraku vjerujući u želju stanovnika za promjenom, za dolaskom nove stranke na vlast, što bi u konačnici dovelo do traženja referenduma o samostalnosti kao što je slučaj u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske.

Uporište Narodne stranke

U Galiciji, gdje su rođeni general Franco i bivši konzervativni premijer Mariano Rajoy, desni centar je na vlasti posljednjih deset godina. Ta se pokrajina tako pretvorila u uporište konzervativne Narodne stranke.

Ankete pokazuju kako će Narodna stranka s predsjednikom regionalne vlade Núñezom Feijóom osvojiti oko 48 posto glasova, socijalisti španjolsog premijera Pedra Sáncheza 20 posto, a BNG 17,6 posto.

Izbori su trebali biti održani 5. travnja no bili su odgođeni zbog koronavirusa kojim je u Galiciji inficirano 9.430 osoba a preminulo njih 619. Kampanju je obilježilo novo izbijanje virusa u mjestima A Mariña i A Barbanza.

Predsjednica BNG-a smatra neodgovornim organiziranje izbora zbog rizika za zdravlje birača te tvrdi da predsjednik regionalne vlade Feijóo inzistira na njima zbog očekivanja dobrog rezultata.

“Da je častan čovjek odstupio bi s vlasti, no budući da nije, mi ćemo ga izbaciti na izborima”, istaknula je Pontón na predizbornim skupu.

"Zemlja koja ima sve"

Galicija, poznata po hobotnicama koje se skrivaju uz kamenu obalu, te ukusnim plodovima mora, u tišini se priprema za izbore. Ribari, kao i svakog dana, odlaze na pučinu kako bi ostatak Španjolske opskrbili ribom.

Terase kafića u Finisterreu su poluprazne jer nema stranih turista. Vlasnici apartmana, smještenih u podnožju zelenih brežuljaka, kažu kako ih čeka neizvjesno ljeto. Rijetki posjetitelji šeću do svjetionika, najpoznatijeg mjesta, od kuda se prostire veličanstveni pogled na nepregledni ocean.

„Ovo je zemlja koja ima sve: izvore, more, plodno tlo i talentirane inovativne ljude“, kaže Pontón.

„Vrijeme je da Galiciji damo dostojanstvo, da ispišemo povijest“, dodala je predsjednica BNG-a koja bi u slučaju pobjede postala prva žena na vlasti u Galiciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:37