POVODOM BLAGDANA

Reis Kavazović na Kurban bajram: ‘Odgovornost muslimana je širiti dobro‘

Kazao je kako se vjernici koji obilježavaju Bajram trebaju radovati dobru koje će činiti i sebi i drugima u ovim danima.

Husein Kavazović

 Samir Yordamovic/Anadolu Agency Via Afp

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je u subotu u povodu blagdana Kurban-bajrama muslimane u toj zemlji da uporno slijede tradiciju širenja dobra i plemenitosti i da se tako ponašaju u svim prilikama, bez obzira na to kako se drugi odnose prema njima.

Predvodeći u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu središnju molitvu Kavazović je u svojoj hutbi (propovijedi) vjernicima poručio da se samo širenjem dobra može odgovoriti na sve izazove.

"Trebamo istrajavati u našoj tisućugodišnjoj tradiciji dobra i plemenitosti, razvijati naše vrijednosti dobrote i susjedstva, ne osvrćući se na druge i ne očekujući od njih ništa. Ništa im i ne dugujemo, preživjet ćemo kao i do sada, oslanjajući se na vlastitu snagu i vlastiti izbor. Ova naša borba nije ništa drugo nego borba da nas se ne odvoji od naše zemlje i tradicije, pa da nestanemo", poručio je Kavazović.

Kazao je kako se vjernici koji obilježavaju Bajram trebaju radovati dobru koje će činiti i sebi i drugima u ovim danima jer to treba biti trajni izvor njihove snage i spremnosti da se odlučno suprotstave zlu koje neprestano vreba.

Kako se četvorodnevno obilježavanje Kurban-bajrama ove godine preklapa i s obljetnicom genocida u Srebrenici pozvao je na posebno iskazivanje poštovanja prema žrtvama tg zločina.

"Neka naša vjernička žrtva bude upotpunjena stalnim sjećanjem na ovo planetarno zlo koje je našem narodu počinjeno i neka u nama probudi snagu i odlučnost da mu se suprotstavimo i da ga u budućnosti porazimo. Pozivamo i naše susjede da nam se u tome pridruže, da neizmjernu bol i tugu, koju ćemo u ovim danima nositi, podijele s nama. Vjerujemo da će nam svima biti lakše", rekao je Kavazović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27