PODUPIRE RAZGOVORE

Reis Kavazović: ‘Pomirba u regiji je potrebna, ali nije moguća bez Bosne i Hercegovine‘

Istaknuo je kako su u ratovima 90-ih Bošnjaci platili najveću cijenu te pozvao Hrvatsku i Srbiju da ne ignoriraju važnost BiH
Husein Kavazović
 Davor Zunic/CROPIX

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u utorak Hrvatsku i Srbiju da ne ignoriraju važnost i ulogu njegove zemlje i da o njoj vode računa kad zagovaraju ili provode procese koji bi trebali voditi ka pomirbi i trajnoj normalizaciji odnosa u regiji.

U posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda, reis Kavazović je istaknuo kako prati "inicijativu za srpsko-hrvatsku pomirbu" ne pojašnjavajući pri tome na što točno misli, no dodavši kako podupire pozitivne razgovore, ali i drži da oni nemaju smisla bez BiH.

Istaknuo je kako su u ratovima 90-ih godina Bošnjaci bili ti koji su platili najveću cijenu, a ustvrdio je i kako su i Hrvatska i Srbija "tijekom četiri godine agresije, nerijetko zajedničkim naporima, pokušavale podijeliti Bosnu i Hercegovinu te pripojiti njezine 'etnički očišćene' teritorije vlastitim nacionalnim državama".

Dodao je kako je ipak radostan što se danas, 25 godina nakon tih zbivanja, "čuju glasovi pomirbe koji dolaze iz Beograda i Zagreba".

- S radošću pratimo takve početne inicijative, vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana sazreli za okretanje nove stranice u povijesti naših naroda. Pozdravljamo i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u Bosni i Hercegovini - izjavio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Dodao je kako pomirba neće biti moguća ukoliko nije iskrena i ukoliko isključuje Bosnu i Hercegovinu i njezine lidere te ukoliko se ne temelji na postulatima istine i pravde odnosno kroz identificiranje i imenovanje zla i njegovih počinitelja.

- Uvjeravamo svoje susjede, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti da bilo kakav dogovor koji je na štetu Bosne i Hercegovine ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta dosad - izjavio je reis Kavazović istaknuvši kako BiH danas ima puno prijatelja diljem svijeta koji neće dopustiti da se mir na Balkanu dovodi u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:36