NEUGODNA ISTINA

REKLI SU IM DA ŠUTE O TOME, A SAD SU PRIZNALI 'Ti mladići bili su izloženi nervnom otrovu'

 AFP

WASHINGTON - Dvadesetak američkih vojnika bilo je izloženo kemijskom oružju koje datira iz vremena Sadama Huseina, a neki su i ranjeni, objavio je u srijedu Pentagon potvrdivši informacije New York Timesa.

Američki list izvijestio je da su američki i irački vojnici ozlijeđeni kemijskim oružjem između 2004. i 2011. i da im je Pentagon naredio da o tome šute.

"Američki vojnici otkrili su da oko 5.000 bojnih glava, zračnih bombi i granata sadrži kemijsko oružje", piše New York Times.

List je obavio desetke intervjua s ljudima, ukjučujući iračke i američke dužnosnike, koji su imali pristup obavještajnim dokumentima.

Tvrdi da je pronašao 17 američkih vojnika i sedam iračkih policajaca koji su bili izloženi bojnom otrovu, odnosno plikavcu iperitu.

Upitan za komentar članka, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da se radi o "oko 20 vojnika".

Oružje je proizvedeno prije 1991. i trebalo je biti korišteno tijekom rata protiv Irana (1980-1988).

Prije invazije na Irak u ožujku 2003. tadašnji američki predsjednik George W. Bush je tvrdio da je Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje koje, međutim, nikada nije pronađeno.

Američki Kongres je primio "djelomične informacije", kaže list, a vojnicima koji su otkrili kemijsko oružje naređeno je "da šute ili daju netočne podatke o tome što su našli."

Pentagon nije potvrdio posljednju informaciju.

Kirby je rekao kako je ministar obrane Chuck Hagel "zabrinut zbog svakog podatka ili tvrdnje da naši vojnici nisu imali odgovarajuću skrb i potporu koju zaslužuju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:25