TAJNA PISMA

Rekonstruirana prepiska omražene kraljice s ljubavnikom: ‘Dugo nas je intrigirao ovaj delikatni sadržaj‘

Bilo da se radi o državnim tajnama, planovima bijega ili dokazima afere, pisma su intrigirala povjesničare gotovo 150 godina
Marie Antoinette
 Roger-Viollet via AFP

Dosad nepoznati dijelovi korespondencije, koju su posljednja francuska kraljica Marie Antoinette i njen navodni ljubavnik švedski grof Axel von Fersen izmjenjivali, napokon su dešifrirani pomoću rendgenskih zraka, piše CNN.

Naime, precrtani redci u njenim pismima su, zahvaljujući naprednim znanstvenim tehnikama, sada poznati javnosti.

Tim znanstvenika iz francuskog Centra za istraživanja konzervacije (Centre de Recherche sur la Conservation) analizirao je navedena pisma te je rezultate svog istraživanja objavio u novinama Science Advances.

- Bilo da se radi o državnim tajnama, planovima bijega ili dokazima o kraljičinoj ljubavnoj aferi, ovaj delikatni sadržaj je intrigirao povjesničare gotovo 150 godina - navode u studiji koja je otkrila da je upravo Von Fersen pomogao organizirati neuspjeli pokušaj da se kraljevsku obitelj izvede iz Francuske.

Znanstvenici su pomoću rendgenske fluorescentne spektroskopije otkrili koje su to riječi bile skrivene iza precrtanih redaka. Neke od riječi, o čijem se značenju dugo spekuliralo, su riječi poput "ljubljeni", "dragi prijatelj", "obožavanje" i "ludo".

Znanstvenici su otkrili da je neka pisma, za koja se smatralo da ih je poslala Marie Antoinette, zapravo originalno ispisao Von Fersen, a Marie Antoinette ih je samo prepisala, što je bio običaj u to doba kada su se kopije koristile u političke i administrativne svrhe.

image
Axel von Fersen
Leemage via AFP

Na temelju analize tinte je otkriveno da je Von Fersen precrtao sporne riječi pa se vjeruje da su ti dijelovi za njega imali ili sentimentalnu ili političku vrijednost.

Znanstvenici se nadaju da će pomoću istih tehnika otkriti i tajne koje skrivaju drugi prepravljane povijesni sadržaji.

Neka intimna pisma Marie Antoinette se nalaze u francuskom Nacionalnom arhivu.

Marie Antoinette i njezin suprug kralj Luj XVI. giljotinirani su 1793. godine tijekom Francuske revolucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:11