STRAVIČAN ZLOČIN

Rekonstrukcija pokolja u Teksasu: Sve je počelo kad se napadač Fordovim kamionetom sjurio u jarak

Ramos je najavio svoj napad. Iz privatnih poruka s društvenih mreža vidi se da mu je prvi cilj bio ubiti svoju baku.

Salvador Ramos

 Afp/Instagram/

Fordov sivi kamionet skrenuo je u jarak takvom silinom da su susjedi pretpostavili da je riječ o nesreći i požurili pomoći vozaču.

Ugledali su kako iz vozila izlazi Salvador Rolando Ramos u vojnoj uniformi i s puškom tipa AR-15 koju je kupio nedavno, neposredno nakon svog 18. rođendana. Promatrači su se razbježali, a Ramos je preskočio ogradu, pucao na školskog policajca i ušao kroz sporedna vrata u osnovnu školu.

image

Screenshot Instagram profila Salvadora Ramosa

-/Afp

Dvije puške

Ramos je kupio dvije puške: jednu 17. svibnja, dan nakon 18. rođendana, a drugu nekoliko dana poslije, 20. svibnja. Uz to je kupio i 375 metaka kalibra 5,56. Jednu je ostavio u kamionetu dok je u školu ponio drugu koja je pronađena zajedno s najmanje sedam spremnika od 30 metaka. Upao je u učionicu četvrtog razreda osnovne škole u Uvaldeu, gradiću na jugu Teksasa. Tu je počeo krvavi pohod u kojem je u utorak u mjestu s većinskim hispanoameričkim stanovništvom, u najgorem napadu na škole u deset godina, ubijeno 19 djece i dvoje nastavnika, rekonstruirao je Washington Post.

Steven McCraw, direktor teksaškog Ureda za javnu sigurnost, rekao je novinarima da je Ramos najavio svoj napad. Iz privatnih poruka s društvenih mreža vidi se da je Ramosu prvi cilj bio ubiti svoju baku, koja živi u blizini škole. Pucao joj je u lice i odvezao se njezinim kamionetom. "Ubio sam baku", napisao je Ramos u poruci na Instagramu. Idući cilj bilo mu je "pucanje u osnovnu školu". U roku od nekoliko minuta nakon što je poslao tu poruku, nešto poslije 11.30, Ramos se zabarikadirao u učionici s 19 učenika i dvoje nastavnika.

image

Policajac ispred mjesta zločina.

Allison Dinner/Afp

Tijekom vikenda Ramos je prijatelju poslao fotografiju dvije crne puške, sličnu onoj koju je objavio na Instagramu. Djevojci iz Kalifornije Ramos je 12. svibnja preko Instagrama počeo slati poruke s pitanjem hoće li dijeliti fotografije njegove puške. Tinejdžerica je objavila te poruke. Doživjela ih je kao zastrašujuće i čudne jer nije poznavala Ramosa. Njoj je u porukama objavio napad na baku i školu. U utorak rano ujutro, nekoliko sati prije napada, Ramos je ponovno poslao poruku toj djevojci. Napisao je "Upravo ću", ali nije rekao što. Dodao je da ima "malu tajnu" koju želi podijeliti. Djevojka je odbila komunikaciju rekavši da je bolesna i da možda spava. Pucat ću, odgovorio je koristeći žargon.

U trenutku kad je djevojka odgovorila na njegovu posljednju poruku, Ramos je vjerojatno već bio mrtav. Policajci su ga ubili oko 13 sati. Svi mrtvi i ozlijeđeni bili su u jednoj učionici u osnovnoj školi gdje se napadač zabarikadirao, rekao je za CNN poručnik Chris Olivarez, glasnogovornik teksaškog Odjela javne sigurnosti. Među poginulima je i kći zamjenika šerifa, jedan je muškarac u pucnjavi izgubio troje rođaka. Osim poginulih, najmanje 17 osoba je ranjeno ili ozlijeđeno. Policiju je prvo nazvala Ramosova 66-godišnja baka. Preživjela je napad, operirana je i dalje je u kritičnom stanju, piše Washington Post.

Live prijenos

U trenutku kad je Ramos upao u osnovnu školu Robb, učenici i nastavnici su bili na velikom odmoru. Još nije rekonstruirano kad je točno Ramos počeo pucati. Do 11.43 škola je na Facebooku objavila da je zatvorena jer se čuju pucnjevi. "Učenici i osoblje su sigurni u zgradi", napisali su na Facebooku. Na radijskom kanalu koji koriste lokalni djelatnici hitnih službi netko je u 11.53 sata rekao da je policija zatražila da dođu u krug škole.

Dok se raspravljalo o odgovoru, čulo se kako netko govori onima koji su se prvi javili: "Molim vas, ostanite podalje". Kad se napadač sjurio kamionetom u jarak pokraj škole, odmah je policiju nazvao jedan od susjeda jer je vozač iz automobila izašao s puškom u ruci. Tako naoružan naišao je na školskog policajca i razmijenili su paljbu. Ranio je policajca i ušao u školu na sporedni ulaz. Trebao je biti zaključan, ali nije bilo jasno je li bio ili je Ramos nasilno otvorio. Zatim su se pojavila dva policajca i pokušala ući u školu, razmijenivši vatru s Ramosom.

image

Policajci tijekom očevida.

Brandon Bell/Afp

Oba policajca su ranjena. Napadač je potom otišao u učionicu četvrtog razreda gdje se zabarikadirao. Patrola granične policije stigla je do škole, razbijali su prozore i izvlačili djecu. U 12.10 na Facebooku je objavljen live prijenos na kojem se vidjelo da je policija napravila razmak ispred škole i okupljenih promatrača, a školu su nadlijetali helikopteri. Sedam minuta poslije školske su vlasti na društvenim mrežama objavile da je u osnovnoj školi Robb napadač koji puca. Prema radijskim snimkama, pucnjevi su se čuli do 12.52 sata. "Ne pokušavajte se približiti", upozorio je glas na EMS kanalu. Skupina policajaca upala je u školu, Ramos je ubijen u razmjeni vatre. U 13.06 sati policija Uvaldea objavila je na društvenim mrežama da je napad završio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20