TUŽNI PRIZORI

Rekordan broj nasukanih kitova: ‘Većina je uginula, mogli smo čuti kako se međusobno dozivaju‘

Spasioci, koji su u srijedu prebrojali oko 470 kitova, mogli su čuti kako se unesrećene životinje međusobno dozivaju
 Handout/TASMANIA POLICE/AFP

Australski spasioci otkrili su još oko 200 nasukanih kitova na zapadnoj obali Tasmanije pa je njihov broj dosegnuo rekordnu razinu od gotovo 500, prenose svjetske agencije.

Spasioci su u srijedu izvijestili da su prebrojali oko 470 kitova. Nova skupina otkrivena je ujutro oko sedam do deset kilometara od prve lokacije u luci Macquarie.

"Iz zraka se čini da je većina uginula", kaže Nic Deka iz tasmanske uprave za parkove i životinjski svijet.

"Ne čini se da ih treba spašavati".

Biolog Kris Carlyon iz programa za očuvanje mora kaže kako se radi o nasukavanju rekordno velikog broja kitova u Tasmaniji.

U ponedjeljak se u plićaku nasukalo oko 270 kitova na tri lokacije u luci u blizini grada Strahana. Jedna trećina uginula je i prije početka pokušaja njihova spašavanja. Deka vjeruje da neće otkriti nove nasukane kitove.

U utorak su spasioci uspjeli osloboditi 25 kitova, a tijekom noći manji se dio opet nasukao, no većina je još bila u dubokim vodama.

Kitovi piloti vrlo su društvena bića s jasno određenim grupnim ponašanjem pa se strahuje da bi se spašeni primjerci mogli pokušati vratiti nasukanom jatu.

Carlyon je izjavio kako su spasioci mogli čuti kako se unesrećeni kitovi međusobno dozivaju. Također kaže kako razlozi nasukavanja nisu poznati i da fosilni ostaci pokazuju da su se događali u povijesti te se ne mogu pripisati ljudskom utjecaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 23:28