SMIRIVANJE SITUACIJE

Rekordan broj umrlih od covida u Australiji, no broj hospitaliziranih pada: ‘Nadamo se da je najgore iza nas‘

Nakon pojave omikron varijante koja se brzo širi, Australija bilježi veliki porast broja zaraženih

Ilustracija

 Michal Cizek/AFP

Australija je u petak imala oko 100 smrtnih slučajeva uzrokovanih covidom-19, što je najveći broj umrlih od te bolesti od početka pandemije, no broj hospitaliziranih pada pa se očekuje smirivanje situacije.

Nakon pojave omikron varijante koja se brzo širi, Australija bilježi veliki porast broja zaraženih: ukupno oko dva milijuna slučajeva u posljednja četiri tjedna.

Inače je od početka pandemije do pojave omikrona Australija na oko 25 milijuna stanovnika imala tek 400 tisuća zaraženih covidom-19.

No iako se broj zaraženih povećao, stope hospitalizacije su posljednjih nekoliko dana stabilne, odnosno broj hospitaliziranih pada već treći dan zaredom pa se tamošnje službe nadaju da je najgore iza njih.

Broj hospitaliziranih kreće se oko 5000 posljednjih nekoliko dana, izuzev utorka kada je dosegnuo vrhunac i iznosio gotovo 5400.

“Općenito gledano, situacija je stabilna… Očekujemo daljnji pad broja hospitaliziranih”, rekao je šef zdravstvene službe države Queensland John Gerrard na konferenciji za medije, prenosi Reuters.

U toj državi broj hospitaliziranih od covida-19 pada već treći dan zaredom i sada je na bolničkom liječenju oko 800 osoba.

No Gerrard je upozorio da pandemiji još ni izbliza nije kraj.

“Nemojte još izlaziti i slaviti, ali vijesti su za sada dobre”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 14:17