1209 ZARAŽENIH

Rekordan broj zaraženih u Austriji, slabi potpora vladi. Stopa zaraženih viša nego uoči karantene

Vlada nije potpuno isključila novu karantenu, ali je ministar zdravstva Rudolf Anschober rekao ovog tjedna da to nije aktualno
Beč
 Joe Klamar

Austrija je u četvrtak prijavila dosad najveći broj zaraženih novim koronavirusom, 1209, pokazuju vladini podaci, dok među stanovništvom znatno slabi potpora restriktivnim mjerama.

Stopa zaraženosti je ove jeseni viša nego uoči karantene koja je u ožujku bila proglašena kako bi se zaustavila pandemija a zatim je na proljeće ukinuta, s prosječno 910 zaraženih u 24 sata u zadnjih sedam dana, navode vlasti.

Vlada nije potpuno isključila novu karantenu, ali je ministar zdravstva Rudolf Anschober rekao ovog tjedna da to nije aktualno, istaknuvši da je tek oko 5 posto kreveta na intenzivnoj skrbi zauzeto u toj zemlji EU-a koja ima 8,8 milijuna stanovnika.
Nošenje maske je u Austriji obvezno u trgovinama i primjenjuju se različite mjere društvenog distanciranja koje se redovito preispituju.

Više zemalja, među kojima Njemačka, odakle dolazi gotovo 40 posto turista koji dolaze u Austriju, izdalo je upozorenje putnicima u vezi s tim odredištem popularnim zbog svoje kulturne i sportske ponude.

Tek 53 posto stanovnika sa stalnim boravištem u Austriji misli da vlada dobro upravlja krizom, navodi se u Gallupovoj anketi provedenoj putem interneta početkom listopada na uzorku od 1000 reprezentativnih osoba austrijske populacije.

Kod donošenja prvih epidemioloških mjera stopa potpore bila je 91 posto.

U četvrtak je bilo 52.271 slučaj zaraze novim koronavirusom od izbijanja pandemije u Austriji te 853 umrla.

U drugom dijelu Europe, u Rumunjskoj također je zabilježen najveći dnevni broj zaraženih, 3130, pokazuju u četvrtak podatci vlade u Bukureštu, od ukupno 145.700 slučajeva i 5.247 umrlih kod kojih se smrt povezuje s covidom-19.

I Slovenija, zemlja s dva milijuna stanovnika, prijavila je rekord, 387 novih slučajeva pa je vlada objavila da ograničava javne skupove na deset ljudi.

U Madžarskoj je dnevni broj umrlih u srijedu dosegnuo neviđenu razinu, 24 umrla. Njihov ukupni broj popeo se u četvrtak na gotovo 900.

Slovačka i Češka, druge dvije susjedne zemlje s kojima je Austrija u dobrim odnosima, uvele su prošlog tjedna izvanredno stanje pokušavajući zaustaviti drugi val zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38