PODACI BLOOMBERGA

Rekordne brojke: Superjahte se, umjesto u Španjolsku, ovog ljeta slijevaju u Hrvatsku i Tursku

Bogataši napuštaju neka od svojih tradicionalnih mjesta za dolazak jahtama
Jahta Eclipse 
 Bozo Radic/Cropix

Zaboravite Španjolsku kao destinaciju za ljetni odmor s pogledom na Mediteran, piše Bloomberg i dodaje da su Hrvatska i Turska sada nove top destinacije za međunarodne superjahte.

Budući da neke europske zemlje opet nameću restrikcije kako bi izbjegle još jedan val koronavirusa, bogataši napuštaju neka od svojih tradicionalnih mjesta za dolazak jahtama. Najmanje 63 megajahte trenutno plove prema Turskoj, što je najveći broj od 2017. godine, a to je i 26 jahti više u odnosu na prošlu godinu. To je dobra vijest za Tursku, čija je valuta doživjela rekordni pad zbog odljeva stranog kapitala.

Jahta Šeherezada duga 139 metara uplovila je u Tursku tijekom ovog vikenda. U Tursku su uplovile i jahta Madame Gu, duga 99 metara, čiji je vlasnik Andrey Skoch, kao i 85-metarska jahta Pacific Leonida Mikhelsona, drugog najbogatijeg čovjeka Rusije.

Turska je već dugo omiljena destinacija ruskih turista, a kad je Rusija prošlog tjedna ukinula zabranu putovanja, u samo jednom danu je u Antaliju stiglo 80 letova sa čak 23.000 putnika.

Superjahte privlače i Hrvatska i Grčka. Najveća plovila u Hrvatskoj su 162-metarska jahta Eclipse Romana Abramoviča, inače četvrta najveća jahta na svijetu, kao i 116 metara duga jahta Ulysses, čiji je vlasnik Graeme Hart, najbogatiji čovjek Novog Zelanda.

Nedavno je u Grčku uplovila 95-metarska jahta O'Pari.

S druge strane Mediterana, Španjolska bilježi najveći pad uplovljavanja superjahti. Od prošlog mjeseca je zemlju napustilo čak 26 superjahti, među kojima je i najveća jahta na svijetu, gotovo 180 metara duga jahta Azzam, čiji je vlasnik predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kalifa bin Zajed al-Nahjan, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:46