OGROMAN IZNOS

REKORDNI TROŠKOVI Nuklearne sile lani potrošile 73 milijarde dolara na atomsko naoružanje, gotovo 10 posto više nego godinu dana ranije

Nuklearne sile potrošile su 2019. rekordne 73 milijarde dolara na nuklearno oružje, gotovo deset posto više nego prethodne godine, objavila je u srijedu Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN).

Na SAD otpada gotovo polovina ukupne nuklearne potrošnje, kaže ta organizacija sa sjedištem u Ženevi koja je 2017. dobila Nobelovu nagradu za mir.

Američki proračun, koji uključuje istraživanje nuklearnog naoružanja i sustava za njihovo lansiranje, porastao je prošle godine za 5,8 milijardi dolara i iznosio je ukupno 35,8 milijardi.

Potrošnja Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Indije rasla je po puno manjim stopama, a ostala je ista u Izraelu i Sjevernoj Koreji.

Vjeruje se da Izrael posjeduje nuklearni arsenal, ali to nikada nije javno potvrdio.

Pakistan je jedina nuklearna sila koja je prošle godine potrošila manje, piše u izvješću ICAN-a sačinjenom na temelju javno dostupnih podataka i procjena vojnih proračuna.

"Podaci ne uključuju goleme humanitarne troškove i štetu po okoliš koji su posljedica nuklearnih testiranja i proizvodnje", istaknula je autorica izvješća Alicia Sanders-Zakre.

ICAN je glavna nevladina organizacija koja zagovara Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja iz 2017., koji je potpisala 81 država.

Paktu nije pristupila nijedna od nuklearnih sila koje zajedno posjeduju 14.000 nuklearnih glava, prema procjenama Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:34