TREĆI DAN ZAREDOM

Rekordno visok broj novih slučajeva covida-19 u Australiji: ‘Uzimamo ovo vrlo ozbiljno‘

Premijer je u subotu ponovio da bi fokus trebao biti na hospitalizacijama i slučajevima na intenzivnoj mjeri i respiratorima

Sydney

 Mohammad Farooq/AFP

Australija je u subotu zabilježila rekordno visok broj slučajeva covida-19 treći dan zaredom, s time da broj zaraženih najviše raste u dvije najnaseljenije savezne države, no premijer Scott Morrison nastavio je umanjivati rizike dok je zemlja počela ublažavati mjere.

Novi Južni Wales zabilježio je 2482 nova slučaja, Victoria je zabilježila 1504, a Queensland 31 novih slučajeva u subotu, zajedno nadmašivši prethodni najviši broj zaraženih od dana ranije koji je u Australiji iznosio 3820.

Morrison je u subotu ponovio da bi fokus trebao biti na hospitalizacijama i slučajevima na intenzivnoj mjeri i respiratorima, umjesto na stvarnim brojevima slučajeva, dok zemlja uči živjeti s virusom.

Zasad, rekao je, rast slučajeva u Novom Južnom Walesu ne pridonosi pritisku na bolnice, sa samo 26 osoba na intenzivnoj njezi.

"Ne bih se složio da su Australci zadovoljni s time. Uzimamo ovo vrlo ozbiljno. No najbolje se suočiti s time mirne glave i jasnim planom", rekao je Morisson na konferenciji za medije u Hobartu, u otočnoj državi Tasmaniji.

Rekao je da Australija nije u istoj poziciji kao Ujedinjeno Kraljevstvo, Europa ili Sjeverna Amerika, gdje slučajevi rastu.

U posljednjem ublažavanju mjera, u cijelosti cijepljeni međunarodni putnici koji pristižu u Sydney i Melbourne neće se više morati izolirati na 72 sata, rekle su u petak vlade Novog Južnog Walesa i Victorije.

Putnici koji pristižu morat će i dalje unutar 24 sata po dolasku napraviti PCR test, no morat će se izolirati dok ne dobiju negativan test.

"Znamo da je ovo izazovno vrijeme za međunarodne putnike s novim pravilima i pojavom varijante omikron, no ova objava tiče se pojednostavljenja procesa i osiguravanja da dva najveća australska grada imaju dosljedan pristup", rekao je premijer Novog Južnog Walesa, Dominic Perrottet.

Australija je zatvorila svoje granice brzo nakon što je 2020. godine pogodila pandemija, zbog čega je broj zaraženih ostao relativno nizak za razliku od drugih bogatih nacija. Zemlja je dosad zabilježila 239.000 slučajeva i 2130 smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 20:13