DOBAR POSAO U PARIZU

REMEK-DJELO ZA SITNIŠ Kako je mladić uspio kupiti Picassov gvaš za samo 100 eura?

Aukcijska kuća Sotheby's na prodaju je stavila gvaš slikarskog genija iz 1914. godine.
(FILES) A picture taken on December 3, 2013 in New York, shows Olivier Picasso, Pablo Picassos grandson, posing with the painting entitled "LHomme au Gibus" (Man with Opera Hat) before offering the work in a lottery to raise money to save the ancient and historical city of Tyre, Lebanon. A 25-year-old American, Jeffrey Gonano, won the lottery on December 2013. The UNESCO-registered charity has issued 50,000 tickets at 100 euros ($135) each for the first-of-its-kind tombola at Sotheby's in Paris, hoping to raise $5 millions. It wants the money to develop a traditional handicraft village giving young people, women and the disabled jobs in Tyre and to set up an institute for Phoenician studies in Beirut. AFP PHOTO / TIMOTHY CLARY
 AFP / AFP ImageForum

Jeffrey Gonano (25) radi kao projektni menadžer u tvrtki koja u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji proizvodi vatrogasnu opremu. Na prvi se pogled možda ne čini kao netko tko bi mogao biti strastveni kolekcionar remek-djela likovne umjetnosti, no upravo je on u srijedu postao vlasnikom Picassova gvaša iz 1914. godine.

To je prva umjetnina takvog kalibra koja je završila u njegovim rukama, a iako su je stručnjaci aukcijske kuće Sotheby's, procijenili na barem milijun američkih dolara, Jeffrey ju je platio tek sto eura.

O čemu je zapravo riječ? Međunarodna asocijacija za spas Tyra, libanonskog grada na UNESCO-ovoj listi globalne baštine, koji je teško oštećen tijekom građanskog rata prije 40-ak godina, u Parizu je organizirala humanitarnu tombolu.

Uz podršku Oliviera Widmaiera Picassa, unuka slavnog slikara, od jedne je njujorške galerije otkupljen spomenuti gvaš, a u sklopu tombole koju je organizirao Sotheby's ponuđeno je 50.000 srećki po cijeni od 100 eura.

Samo je jedna bila dobitna, a računalo je izvuklo onu s brojem 747815, koju je kupio Jeffrey. 'Htio sam neko umjetničko djelo i ideja da kupim srećku mi se činila izvrsnom', prenio je njegove riječi New York Times .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:11