‘Bio sam zasljepljen‘

Reper Mr. Bond osuđen na 10 godina zatvora. Pročitajte stihove njegovih pjesama i bit će vam jasno zašto

Sud ga je nepravomoćno osudio na visoku zatvorsku kaznu smatrajući optuženika posebno opasnim

Neonacisti (ilustracija)

 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia

Neonacistički reper Mr. Bond osuđen je u četvrtak na Zemaljskom sudu u Beču na deset godina zatvora jer je u svojim muzičkim uradcima veličao nacizam i Adolfa Hitler te negirao holokaust i poticao na nasilje.

Sud ga je osudio na visoku zatvorsku kaznu smatrajući optuženika posebno opasnim. Osuđen je i njegov mlađi brat, i to na četiri godine zatvora. Presuda je nepravomoćna.

Mr. Bond, odnosno Philip H. iz mjesta nedaleko austrijskog Villacha, uhićen je u siječnju prošle godine te je optužen da je mahom prerađivao određene pjesme, "prilagodivši" njihove tekstove na način da je veličao masovna ubojstva u vrijeme Trećeg Reicha i Hitlera, te poticao na antisemitizam i mržnju protiv pripadnika LGBT zajednice i slično.

"Moonman, daj mi pištolj. Pobrinut ću se da židovske obitelji pobjegnu", pjeva Mr. Bond na jednom od svojih "mixtapea". U prepjevu "Ayo Technology" 50 Centa, Mr. Bond repa aludirajući na holokaust: "Ne vjerujem da smo to učinili. Ali ovaj put ćemo stvarno izbrisati sve semitsko." Preradio je pjesmu Bonnie Tyler "Holding Out For A Hero", i posvetio je ubojici iz Christchurcha Brentonu Tarrantu koji je ubio 51 osobu i ranio 40 drugih u dvije novozelandske džamije 2019. godine. Njegova se verzija zove "Holding Out For A Tarrant".

Prije uhićenja, Philip H. najpoznatiji je bio po tome što je ubojica iz Hallea, napadač na sinagogu u tom njemačkom gradu koji je ubio dvoje i ranio još dvoje ljudi, vozeći se u autu do sinagoge puštao pjesme Mr. Bonda.

Istražitelji su reperu ušli u trag preko njegova PayPal računa, preko kojega je primao uplate za svoje glazbene uratke. Nakon duže od godinu dana pritvora, prošloga je tjedna na sudu sve priznao i izrazio kajanje.

- Sve optužbe su točne. Kriv sam u potpunosti. Spoznao sam da je to bilo pogrešno. Bio sam zasljepljen i tek sad shvajam posljedice svog djelovanja - izjavio je optuženi Philip H. dok je njegov tri godine mlađi brat djelomično priznao djelo potvrdivši da je on bio administrator jedne ekstremističke i antisemtiske web stranice. No, negirao je da je on "dizao" bratove pjesme.

Inače, Mr. Bond je postao vrlo popularan u krugovima ekstremnih desničara te su njegovi mixevi pregledavani stotinama tisuća puta, a također se preko određenih internetskih platformi odrganizirala podrška za njihova idola tijekom suđenja. Stoga se suđenje odvijalo pod posebnim mjerama sigurnosti i sudjelovanje teško naoružanih pripadnika Službe državne sigurnosti. No, nikakvih incidenata u konačnici nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:27