UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Reporter BBC-a ‘ohladio‘ ushićenje ofenzivom; Putin u Moskvi: ‘Ovo su teška vremena...‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini

Prizori rata u Ukrajini

 Muhammed Enes Yildirim/Afp/Profimedia/Muhammed Enes Yildirim/afp/profimedia

Ključni događaji

- ukrajinski stožer: Vode se teške borbe na prvim točkama fronte

- ukrajinske snage izvele ofenzivne operacije u najmanje tri područja fronte

- Kijev priopćio da su njezini vojnici pod svoju kontrolu vratili tri sela na jugoistoku zemlje

- Kim Jong Un dao Putinu punu podršku


Putin: ‘Domoljublje i ponos još jače ujedinjuju Rusiju‘

Vladimir Putin u ponedjeljak je obilježio nacionalni dan Rusije ističući "patriotski ponos Rusa u teškim trenucima za zemlju".

No govoreći na ceremoniji u Kremlju, nije izravno komentirao najnoviji razvoj događaja u Ukrajini, gdje su kijevske snage pokrenule dugoočekivanu protuofenzivu i ponovno zauzele nekoliko sela u istočnoj regiji Donjeck.

- Ovaj državni praznik obilježava neodvojivost naše stoljetne povijesti, veličinu i slavu domovine. Danas, u teškom trenutku za Rusiju, osjećaji domoljublja i ponosa još jače ujedinjuju naše društvo te služe kao pouzdana potpora našim herojima koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini - rekao je Putin.


Medvedev: ‘Uskoro će ovo biti Ruski trg‘

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev je proslavio Dan Rusije objavom fotošopirane slike na Telegramu, na kojoj se vidi središnji trg Majdan u Kijevu s ruskom zastavom, i porukom ‘Trg neovisnosti. Uskoro - Ruski trg‘.


‘Prizor oslobađanja sela je uzbudljiv, ali...‘

Dopisnik BBC-ja iz Ukrajine, James Waterhouse, ublažava entuzijazam zbog vijesti koje su iz Kijeva objavljene o oslobađanju sela na jugu Ukrajine.

- Prizor vojnika koji ponovno oslobađaju sela je uzbudljiv za Kijev i njegove saveznike. Ono o čemu ćemo manje čuti je to gdje je napredak bio sporiji ili ga uopće nije bilo. U regiji Zaporožje mnogo ljudi i opreme je izgubljeno dok Ukrajina traži slabe točke, napisao je.


Bivši britanski ministar obrane: Očekujte veliki napad u sljedećih nekoliko dana

"U sljedećih nekoliko dana trebali bismo očekivati veliki napad u jednom ili drugom dijelu Donbasa", rekao je predsjednik izbornog odbora za obranu Ujedinjenog Kraljevstva.

Tobias Ellwood rekao je da ukrajinska vojska poduzima "operacije ispitivanja i oblikovanja" i da je "glavna fronta ukrajinskih sposobnosti još uvijek u rezervi spremna za taj pojedinačni napad".

"Rusi ne znaju gdje će to biti, ali vidimo da nastaje kaos između Wagner grupe i samih ruskih snaga", rekao je za Sky News.

Rekao je da je eksplozija brane u Kahovki pokazala da Vladimir Putin "nije čak ni imao vjere da može zadržati tu branu".

No pozvao je na "oprez" sve koji pretpostavljaju da će Ukrajina "navaliti" i da će "sve biti gotovo vrlo brzo".

Ellwood, bivši ministar obrane, pozvao je saveznike da osiguraju više tenkova, borbenih zrakoplova F16 i projektila dugog dometa.


Rusko ministarstvo obrane potpisalo ugovor s Ahmatom

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je potpisalo ugovor sa skupinom čečenskih specijalnih snaga Ahmat, dan nakon što je šef Wagnera Jevgenij Prigožin to odbio učiniti.

Potpisivanje je uslijedilo nakon naredbe da sve "dobrovoljačke postrojbe" trebaju potpisati ugovore do 1. srpnja, čime se stavljaju pod kontrolu ministra obrane Sergeja Šojgua, dok Moskva pokušava uspostaviti kontrolu nad privatnim vojskama koje se bore u njezino ime u Ukrajini, izvještava Reuters.

Zauzvrat, borci dobrovoljci dobili bi iste beneficije i zaštitu kao regularne trupe, uključujući potporu za njih i njihove obitelji ako budu ranjeni ili poginuli.

Prigožin, koji je vodio stalnu svađu s ministarstvom obrane i optužio ga da nije osiguralo odgovarajuće zalihe streljiva Wagnerovim plaćenicima u Ukrajini, rekao je u nedjelju da bi odbio potpisati bilo kakav takav ugovor.


Ukrajinci se pohvalili oslobađanjem Storoževa

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, na svom Telegram kanalu objavila je kako je oslobođen Storožev nakon akcije ukrajinskih marinaca.

- To je stvarno malo mjesto, zaselak, preko rijeke Mokri Jali, koji je ponovno zauzet preko vikenda. Državna zastava ponovno se vijori nad Storoževom i tako će biti sa svakim naseljem dok ne oslobodimo svu ukrajinsku zemlju. Posebna zahvala ide kontraadmiralu Mihajlu Ostrogradskom i njegovoj 35. brigadi marinaca - napisala je na Telegramu Maliar.

Prema ruskim vojnim blogerima, sada se vodi bitka za Urožajne na jugu, dok se Ukrajinci bore od sela do sela, s obje strane rijeke. Ukrajinski dužnosnici kažu da su Rusi digli u zrak malu branu na rijeci Mokri Jali uzvodno, u nastojanju da ometaju ofenzivu.


Ukrajinski stožer: Vode se teške borbe na prvim točkama fronte

Ukrajinsko vrhovno vojno zapovjedništvo priopćilo je u ponedjeljak da su njegove snage sudjelovale u teškim borbama na prvim točkama fronte, dan nakon što je Kijev objavio da je postigao prve skromne uspjehe u povratu teritorija od Rusije u sklopu svoje protuofenzive.

Nekih 25 borbi odigralo se tijekom proteklog dana u blizini istočnog grada Bakhmuta, te južnije u blizini Avdiivke i Marjinke, sve u regiji Donjeck, ali i blizu Bilohorivke u regiji Lugansk, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajina je u nedjelju objavila da su njezine trupe napredovale prema tri sela u Donjecku: Blagodatne, Neskučne i Makarivke.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno provjeriti, a ruski dužnosnici nisu odmah komentirali.

Neki istaknuti ruski vojni blogeri naveli su da su se vodile borbe za Makarivku dok su ukrajinske snage zauzimale Blagodatne i Neskučne.

Obje strane su rekle da su njihove snage nanijele velike gubitke u ljudstvu i opremi svojim protivnicima tijekom prošlog tjedna kada je ukrajinska protuofenziva počela dobivati oblik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da Ukrajina nije uspjela probiti rusku obranu, dok je njegovo ministarstvo obrane priopćilo da je uništilo nekoliko glavnih borbenih tenkova Leopard i drugu opremu koju je Ukrajina dobila od Zapada.

Dok je prošli tjedan uglavnom šutjela o svojoj protuofenzivi, ukrajinska vojska izvještava o svakodnevnim uspjesima na bojnom polju.

"Tijekom prošlog tjedna u smjeru Bakhmuta, ruski okupatori pretrpjeli su značajne gubitke", objavio je Glavni stožer u ponedjeljak.

Guverner regije Donjeck u Ukrajini objavio je da je u nedjelju jedan civil ubijen, a dva su ranjena u ruskoj vatri u regiji Avdiivka.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov kazao je da Kijev želi razgovarati o detaljima "zrakoplovne koalicije" sa svojim saveznicima na sljedećem sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine 15. lipnja u Bruxellesu.

Zelenskij je dugo pozivao na slanje borbenih zrakoplova F-16 američke proizvodnje, rekavši da bi njihova nabava s ukrajinskim pilotima bila siguran signal iz svijeta da će ruska invazija završiti porazom.

"U ovoj fazi govorimo o obuci pilota... i naših tehničara i inženjera", rekao je Reznikov, a prenosi ukrajinski Vojni medijski centar.


Serija napada ruskim bespilotnim letjelicama

Ruske snage su u noći s 10. na 11. lipnja izvele ograničenu seriju napada bespilotnim letjelicama na granična područja istočne Ukrajine.


Prigožin nazvao plan Ministarstva napadom na njegove snage

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin osvrnuo se na plan ruskog Ministarstva obrane da formalizira dobrovoljačke formacije do 1. srpnja. Prigožin je rekao da je to napad na njega i njegove snage.


Protuofenziva na najmanje tri područja

Institut za proučavanje rata je u svojem najnovijem izvješću objavio da su ukrajinske snage izvele protuofenzivne operacije na najmanje tri područja fronte i osvojile teritorijalne dobitke tijekom ovog vikenda, 10. i 11. lipnja.

Kijev je jučer priopćio da su njezini vojnici pod svoju kontrolu vratili tri sela na jugoistoku zemlje, koja su okupirale ruske snage. Tijekom noći stigle su vijesti da su navodno oslobođena još dva mjesta, ali te informacije nije moguće neovisno provjeriti. Izvor su im ruski vojni blogeri.

Ukrajinske snage su potvrdile napredovanje u zapadnoj Donjeckoj oblasti i zapadnoj Zaporiškoj oblasti. Ruski izvori su to potvrdili, no pokušali su umanjiti značaj tom ukrajinskom napredovanju.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izjavila je da ruske snage prebacuju svoje borbeno najsposobnije postrojbe iz smjera Hersona u smjer Bahmuta i Zaporožja.


Kim Jong Un još jednom dao punu podršku Putinu

Narod Sjeverne Koreje izražava punu potporu i solidarnost ruskom narodu, poručio je u ponedjeljak sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, a izvještavaju tamošnji državni mediji.

Kim Jong Un je svom ruskom kolegi uputio čestitku povodom nacionalnog ruskog praznika te još jednom podržao Rusiju nakon što je krenula agresija na Ukrajinu.

U izjavi koju je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA ne spominje se invazija na Ukrajinu ili uključenost Moskve u oružani sukob, ali se hvali „dobra odluka i vodstvo Vladimira Putina da zaustavi rastuće prijetnje neprijateljskih sila“.

„Podržavamo Rusiju u svetoj i nemilosrdnoj borbi za održavanje vlastitog suvereniteta, razvoja i interesa svoje zemlje“, navodi se u izjavi te se spominje sukob protiv zapadnih, imperijalističkih sila, točnije, protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Sjeverna Koreja i Kim Jong Un ujedno su osudili zapadnu vojnu pomoć Ukrajini, kao i što su još jednom negirali vlastitu pomoć raketama i projektilima ruske paravojne skupine Wagner.


Rusija i Ukrajina razmijenile gotovo 200 zarobljenih vojnika

Rusija i Ukrajina su istovremeno u nedjelju objavile da su razmijenile gotovo 100 zarobljenih vojnika s obje strane.

Rusko ministarstvo obrane je na komunikacijskoj platformi Telegram reklo da je 94 Rusa u ukrajinskom zarobljeništvu oslobođeno nakon pregovora i da će biti podvrgnuti kontrolama u zdravstvenoj ustanovi.

Andrij Jermak, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, kazao je da se vratilo 95 pripadnika ukrajinske vojske, nacionalne garde i granične policije, od kojih su neki bili ranjeni.

Jermak je rekao da su oslobođenici sudjelovali u borbama blizu grada Mariupolja, koji je prošle godine tjednima bio pod ruskom opsadom, oko černobilske nuklearne elektrane, kojom su kratko upravljale ruske snage, na Zmijskom otoku u Crnom moru i u Bahmutu, koji je i dalje žarišna točka sukoba na istoku zemlje.


Eksplozije u dva grada pod ruskom okupacijom

Eksplozije i topnički napadi prijavljeni su u gradovima Tokmak i Melitopolj pod ruskom okupacijom, objavio je Vladimir Rogov, suradnik ilegalne okupacijske uprave u oblasti Zaporožje.

On je u objavi na Telegramu rekao da je prema prvim informacijama grad Tokmak napadnut kasno navečer 11. lipnja ‘neviđenim zapadnim raketama dugog dometa‘. Kasnije je naveo da se i u Melitopolju dogodila jaka eksplozija i da je prema preliminarnim informacijama djelovala protuzračna obrana grada.


Rusi zabranili korištenje artiljerije svojim vojnicima, razlog je bizaran

Novi problemi za vojsku Vladimira Putina. Glavni štab ukrajinske vojske objavio je kako ima informacije da je Rusija zabranila korištenje artiljerskih projektila kalibra 122 i 152 milimetara, proizvedenih 2023., iz dosta bizarnog razloga. Naime, zabilježeni su slučajevi da se ti projektili detoniraju sami od sebe. Uz sankcije, Rusiji će biti teško sanirati ovaj gubitak oružja.


Kijev tvrdi: Rusi prebacuju vojsku na istok, zato su uništili Kahovku

Zamjenica ministra obrane Ukrajine Hana Maliar kazala je da Rusi premještaju svoje najspremnije jedinice s fronta u Hersonu na frontove u Zaporižju i Bahmutu i da je to bilo jedino moguće ako se uništi brana u Novoj Kahovki što, kako tvrdi, Rusi upravo i učinili.

Istaknula je da su s hersonskog fronta prebačene najspremnije jedinice, prije svega marinci, zračno-desantne trupe i 49. armija.

Smatra da je svrha ruskog uništenje brane hidroelektrane u Kahovki postala očigledna. Uzimajući u obzir vlastite gubitke i ograničene rezerve, te shvaćajući nemogućnost odvraćanja ukrajinske ofenzive na različitim frontovima, zapovjedništvo ruskih osvajača odlučilo je ‘suziti‘ moguće područje intenzivnog djelovanja Oružanih snaga.

"Dizanje HE Kahovka u zrak je očigledno izvršeno kako bi spriječili ukrajinske obrambene snage da započnu ofenzivu na hersonskom području i kako bi se oslobodile potrebne rezerve za njihovo upućivanje na frontove Zaporižja i Bahmut", rekla je Maliar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:45