RUSKI UDAR NA ZAPAD UKRAJINE

Reporter Jutarnjeg iz Lavova: ‘Zračne uzbune su se oglasile oko 3:30, potvrđeno nam je gdje su pali projektili‘

Novinarima je zasad zabranjen odlazak prema lokaciji Međunarodnog centra, smještenog u gradu Javorivu, u lavovskoj regiji, do kojeg ima malo više od sat vremena vožnje automobilom

Prizor iz vojne baze u Javorivu, arhivska fotografija

 Photo by Sputnik/Sputnik via AFP

U noći sa subote na nedjelju u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu mogle su se čuti eksplozije. Kako je za Jutarnji list potvrdio zamjenik gradonačelnika Lavova Andrya Moskalenko, ruske su trupe oko šest sati ujutro u nedjelju po lokalnom vremenu bombardirale obližnju vojnu bazu.

- Možemo službeno potvrditi tu informaciju. Prema sadašnjim saznanjima ruske su snage lansirale osam projektila prema Međunarodnom centru za očivanje mira i sigurnosti udaljenom 50-ak kilometara od Lavova. Više ćemo informacija imati tijekom dana - rekao je za Jutarnji u telefonskom razgovoru.

Reporteri Jutatarnjeg lista nalaze se na terenu u Lavovu. Iako je i noćas oko 3:30 oglašena uzbuna, odnosno zračni alarm, koja je trajala sve do 6:30, eksplozije se u centru Lavova nisu čule. No, prema svjedočanstvima lokalnog stanovništva "čule su se prilično glasne ekplozije i zidovi kuća su se zatresli, a ljudi su bježali u skloništa".

Novinarima je zasad zabranjen odlazak prema lokaciji Međunarodnog centra, smještenog u gradu Javorivu, u lavovskoj regiji, do kojeg ima malo više od sat vremena vožnje automobilom, ali bi se pristup trebao omogućiti tijekom dana.

Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti pri Akademiji kopnenih snaga Ukrajine nazvan po Hetmanu Petru Sagajdačnom, poznatiji kao centar za obuku Javoriv, nalazi se 30 km zračne linije od Lavova (50-ak km cestovne udaljenosti). Danas je to jedan od najvećih vojnih poligona u Europi i jedan od njih nekoliko u Ukrajini u kojima se obučavaju budući borci. Udaljen je samo 25 km od granice s Poljskom.

Ovo je, podsjetimo, prvi ruski napad na glavni zapadni grad Ukrajine, kako se tu voli reći, koji je dosad slovio kao sigurna zona primajući više stotina tisuća izbjeglica iz Kijeva i Harkiva preko željezničkog kolodvora. Ovaj bi napad također mogao značiti da se ostvaruje ono čega su se svi Lavovljani pribojavali, a to je širenje ruske vojne snage na zapad, uz samu granicu s Poljskom, odnosno Europskom unijom.

Podsjetimo, dva su grada na zapadu Ukrajine u blizini Lavova granatirana još u petak navečer, Ivano-Frankivsk i Lutsk. No, oba su udaljena oko 130 kilometara od Lavova i u oba su mete raketiranja bile vojni aerodromi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:40