UŽIVO IZ LJUBLJANE

Reporter Jutarnjeg pred kućom uhićenog gradonačelnika Ljubljane: Istraga se širi i na Hrvatsku?

 Delo

Ljubljana, danas u 15 sati. Ispred velike katnice gradonačelnika Zorana Jankovića u elitnom naselju Vinterca u četvrti Rudnik, sagrađene u planinskom stilu, nije bilo nikoga. U prostranom dvorištu kuće s visokim šiljastim potkrovljem, opasanom visokom ogradom, mirno je šetala samo ogromna Jankovićeva doga.

O sigurnosti imanja, čije se dvorište spušta niz padinu prema gradu kojim Janković upravlja, uz dogu se brinu i kamere videonadzora. Očito, posljednja riječ tehnike. Na ulici samo nekoliko neprijateljski nastrojenih susjeda koji ne žele razgovarati s novinarima i prijete pozivanjem policije. A gomila slovenskih policajaca nekoliko je sati prije upravo ovdje i na još 22 lokacije u Ljubljani i Kranju počela veliku, dramatičnu koordiniranu akciju.

Korišten i novac EU

Pretresi i privođenja obavljeni su u sklopu istrage o poslovima Zorana Jankovića, osumnjičenog za zloporabu položaja, pranje novca, krivotvorenje i uništavanje dokumenata - kaznena djela koja su navodno prouzročila štetu veću od deset milijuna eura.

Policija je priopćila da je zadržano šest osoba, a slovenski su mediji na temelju neslužbenih informacija objavili da je među zadržanima bio i sâm gradonačelnik te sinovi Damijan i Jure, iako je Jankovićev odvjetnik tvrdio da to nije istina.

Odnijeli računala

Poznato je, pak, bilo da su kriminalisti Jankovića u šest ujutro probudili u kući, obavili pretres i zatim ga odvezli u gradsko poglavarstvo u centru Ljubljane, odakle su nekoliko sati poslije iznijeli više kartonskih kutija. Delo je objavilo da je gradonačelnik nakon toga ostao raditi, a dao je i izjavu da su kriminalisti svoj posao obavili korektno, da su iz njegova doma odnijeli računalo njegove supruge i njegov iPad koji još nije ni koristio, a iz poglavarstva računala dogradonačelnika i dviju tajnica.

- Vjerujem u pravosuđe, vjerujem u organe. Konačno su došli, tako da može prestati to pisanje. Imaju sve dokumente, sada nek’ izvole - rekao je Janković i natuknuo da su do svih dokumenata policajci mogli doći i bez pretresa, jer postoje u pet-šest izvoda. Dodao je kako je, unatoč svemu, za njega danas bio sretan dan jer je dobio unučicu. Oko 15 sati u kafiću Nono potpisivao je ugovor u ime grada Ljubljane, nakon čega se uputio kući.

Gradonačelnikov sin Damijan kasno poslijepodne još se nalazio u uredu svoje tvrtke Electa u središtu grada, gdje je trajao pretres. Još nije bio u rodilištu, gdje mu je djevojka rodila kćer. Jankovićeva drugog sina Juru policajci su izveli iz postaje, posjeli ga u BMW X5 i odvezli.

Uplata KLM Naložbi

Službeno, istraga obuhvaća “sumnje u zloporabu položaja, prevaru na štetu europske zajednice, uništavanje građe”, povezano s gradnjom sportskog centra Stožice. Dio novca za koji su javne financije oštećene dolazio je i iz EU. Slovenski mediji pišu da je riječ o istrazi tokova novca zahvaljujući kojima je oko pola milijuna eura koje je Janković kao gradonačelnik platio za gradnju Stožica završilo na računu tvrtke KLM Naložbe, u kojoj je sam većinski vlasnik.

Prema neslužbenim informacijama, među zadržanima je niz dužnosnika tvrtki preko kojih se novac navodno prebacivao. Uz Jankovića i sinove, policajci su priveli Jadranku Dakić, bivšu Jankovićevu suradnicu iz Mercatora, a sada dograndonačelnicu i suvlasnicu KLM Naložbi, te čelne ljude dvaju poduzeća u čijem je vlasništvu tvrtka Grep, koja je Stožice gradila: predsjednika upravnog odbora poduzeća Gradis Uroša Ogrina i vlasnika Energoplana Zlatka Sraku.

Slovenski mediji pišu kako se policijska istraga odnosi na dokumente koji su iz porezne uprave procurili u svibnju, a prema kojima je grad Ljubljana građevnoj tvrtki Grep 19. kolovoza 2011. za obavljene radove na projektu Stožice isplatio 3,9 milijuna eura. Ta je tvrtka tjedan dana poslije pola miljuna prebacila na tvrtku Baza Dante, a ona je još isti dan gotovo 400.000 eura prebacila tvrtki Electa u vlasništvu Jankovićevih sinova. Novac je zatim prebačen na gradonačelnikove KLM Naložbe.

Još oko 100.000 eura Baza Dante uplatila je ženskom rukometnom klubu Krim, čiji je Janković počasni predsjednik. Ključne je transakcije odradio Boštjan Stamejčič, vlasnik i direktor Baze Dante i šef projekata u Electi, koji danas nije zadržan.

U Bazi Dante tvrdili su da su Electi platili za kupnju stana u naselju Senožeti i poslovnog prostora u Tolminu. No, zemljišne knjige pokazale su da dvije parcele u Tolminu na kojima se poslovni objekt navodno nalazi nikad nisu bile u vlasništvu ni jedne od tih tvrtki, ali je moguće da je propušteno njihovo upisivanje u knjige.

Neupućeni poreznici

Na tim je parcelama zapravo Hotel Krn, u vlasništvu poduzeća Viago koje i vodi hotel. Jedan od vlasnika Viaga je pak bila tvrtka Borov Gaj, u vlasništvu Stamejčiča, koja je iz registra tvrtki izbrisana 2010. zbog nepoznate adrese.

Policija je danas planirala pretražiti i sjedište Stamejčićeve Baze Dante, ali nije uspjela - na službenoj adresi nije bilo ureda nego samo poštanski sandučić.

Dio današnjih pretraga, prema službenim informacijama slovenske policije, vodio se i u Hrvatskoj. Jedan krak istrage slovenskih poreznika oko prelijevanja novca za Stožice vodi i u Zagreb, pisali su već prije slovenski mediji. Riječ je o 581.000 eura koje je Jankoviću, na vrhuncu lanjske predizborne kampanje, uplatila Electa.

Janković je tvrdio da je riječ o povratu dugova - Electu je prije više godina prodao svojim sinovima, a oni mu otada milijunski iznos isplaćuju u ratama - no porezna uprava tvrdi da nije pronašla utemeljenih poslovnih razloga za tu transakciju. Isti dan kada je Electa novac uplatila Jankoviću, njoj je novac sjeo na račun iz Hrvatske - 723 tisuće eura uplatila im je zagrebačka tvrtka EGradnja, u kojoj Damijan Janković ima pet, a Electa Inženiring 95 posto - također za vraćanje duga o kojem slovenski poreznici nemaju pojma.

Očekivani događaji

Čelnik Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija Jani Möderndorfer rekao je da su današnji događaji bili očekivani te je podsjetio da je i sam Janković, koji tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivirane, pozvao poreznike da provjere dokumentaciju.

Sociolog Jože Vogrinc s Filozofskog fakulteta u Ljubljani današnjim događajima također nije bio iznenađen.

- Popularnost vlade je padala, a s obzirom na to da je i premijer Janša optužen, mislim da su se jako trudili tražiti, i očito su našli, nešto zbog čega ga mogu optužiti, ali mislim da je to pretežno metoda političke borbe. Čak i ako je Janković uistinu napravio nešto zbog čega ga se može zatvoriti, jasno je da ova vlada mikroskopom i dalekozorom traži nešto što bi mu mogla prilijepiti, pa čak i sa samo određenim stupnjem vjerojatnosti. Janković je imao takvu funkciju i bavio se takvim stvarima da mu je vjerojatno moguće pronaći nešto na temelju čega ga se može uhititi. Ali jesu li te optužbe vjerodostojne? - upitao je Vogrinc.

Janković: 'Nisam kriv i neću dati ostavku!'

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, protiv kojega je u četvrtak pokrenuta opsežna istraga zbog sumnji za gospodarski kriminal i korupciju u vezi s gradnjom sportsko-trgovačkog centra Stožice, izjavio je da se ne osjeća krivim te da neće odstupiti ni kao gradonačelnik ni kao predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), koja je osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima prošle godine.

"Ja sam potpuno miran, policija je postupala korektno i neka svoj posao dovrši", rekao je Janković u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u četvrtak kasno navečer.

Na pitanje ne bi li bilo prikladno da zbog istrage dade ostavku na mjesto gradonačelnika, Janković je rekao da to neće učiniti i da u tome ima potporu suradnika u općini i članova stranke.

"Vjerujem u pravnu državu i dokazat ću da sportska dvorana u Stožicama koristi Ljubljani", rekao je Janković. ( Hina)

Zbog čega su pod istragom

Pet je nerazjašnjenih afera zbog kojih su istražitelji pročešljali Jankovićevo poslovanje:

1. SLUČAJ STOŽICE Porezna uprava vjeruje da je oko 400.000 eura koje je grad Ljubljana platio za izgradnju sportskog centra Stožice, prelijevanjem preko računa nekoliko poduzeća završilo na računu gradonačelnikove tvrtke KLM Naložbe, a još 100.000 eura u rukometnom klubu u kojem je Janković počasni predsjednik.

2. TEREN U NIŠU U fazi formalnog kaznenog postupka je i istraga protiv Jankovića o zloporabi položaja povezanoj s kupovinom terena za hipermarket Mercator u Nišu iz 2006. godine. Slovenski su mediji spekulirali da se Jankovića sumnjiči da je za taj posao dobio proviziju od 100.000 eura.

3. MERCATOR I SINOVI Pravosudni organi navodno istražuju nepravilnosti u poslovanju Mercatora s tvrtkama Jankovićevih sinova - o kojima se ranije pisalo da su dobili brojne poslove na obnovi i opremanju Mercatorovih trgovina u Vrhniki, Podpeču i Grosuplju.

4. ELECTINE UPLATE Poreznici istražuju i zašto je Janković krajem studenoga s računa tvrtke Electa, u vlasništvu svojih sinova, dobio 550.000 eura, a sumnjive su i druge Electine uplate - iako je tvrtki račun blokiran, Jankoviću je dugove otplaćivala, a drugim vjerovnicima ne.

5. PRENAMJENA ZEMLJIŠTA Parlamentarna komisija ustanovila je da postoji osnovana sumnja da je Janković svojim sinovima dao informacije o planiranim promjenama urbanističkog plana pa su oni kupili zemljište kojemu je nakon prenamjene cijena drastično porasla - prema nekim procjenama za najmanje 5,6 milijuna eura.

NOVO 19:22 - Pretresi su još u tijeku kod tri osobe danas uhićene u slučaju Janković, a svi uhićenici bit će pušteni na slobodu dok policija bude pretraživala danas izuzetu dokumentaciju, rekao je Jutarnjem Drago Menegalija, glasnogovornik Slovenske policije za područje kriminaliteta.

- Budući da je istraga još u punom tijeku i ide dalje, ne mogu vam potvrditi ima li veze s Hrvatskom, ali ono što mogu reći jest da je u ovakvim slučajevima vrlo česta razmjena podataka s policijama drugih zemalja. Ali, ponavljam, ne mogu vam reći nista konkretnije od toga - rekao je Drago Menegalija.

18:46 - Pred novinare je izašao Damjan Janković.

- Samo bih htio reći da su policajci prema meni postupali korektno. Presretan sam jer sam danas dobio prvorođeno dijete. To je sve što imam za reći - rekao je kroz osmijeh.

Nije želio odgovoriti što su istražitelji tražili te što su izuzeli, kao niti ima li ova istraga ikakve veze s eventualnim poslovima u Hrvatskoj. Bez komentara je bio i Jankovićev odvjetnik Milan Krstić, koji je ušao u Electu čim je policija otišla.

18:34 - 15-ak namrgođenih slovenskih inspektora otišlo je iz Electe noseći još dokumentacije i printer.

18:20 - Policija upravo iznosi desetak velikih kutija punih dokumentacije iz Electe i sprema ih u civilni VW Sharan. Očekuje se da će Damjan Janković uskoro izaći iz ureda.

17:23 - Prva grupa policijskih istražitelja otišla je iz Electe. U neobilježeni automobil su unijeli nekoliko registratora i odvezli se.

16:56 - Zaposlenici tvrtke Electa počeli su u grupicama izlaziti iz ureda.

16:54 - Gradonačelnikov sin Damjan Janković još uvijek se nalazi u svojoj firmi Electa u centru Ljubljane, gdje traje policijski pretres. Još nije bio u rodilištu, gdje mu je djevojka navodno danas rodila dijete. Gradonačelnik Zoran Janković je u kafiću Nono prije dva sata potpisivao zasad nepoznati ugovor u ime grada Ljubljane. Zatim se navodno uputio kući.

16:40 - Zoran Janković pušten je iz policije, te je za slovenske medije izjavio kako su u policiji "prema njemu postupali korektno". Nakon toga se navodno uputio kući.

16:07 - Reporter Jutarnjeg nalazi se pred kućom ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića gdje više nema nikoga, pa niti policije. Na zvonjavu nitko iz kuće nije odgovorio. Susjedi ne žele odgovarati na pitanja i tjeraju novinare. Prema novim informacijama, Jankovićev sin Damjan čega da ga puste iz tvrtke Electa, gdje se nalazi na ispitivanju. Drugog sina Juru policajci su izveli iz postaje, posjeli ga u BMW X5 i odvezli u nepoznatom smjeru.

15:00 Odvjetnici gradonačelnika Zorana Jankovića zanijekali su medijske navode da je njihov klijent uhićen.

---------------

14:00 Jure Janković se sada nalazi na slobodi, javlja Delo.

Igor Zaplatil / Delo

Jure Janković na saslušanju

---------------

11:25 Policija je Juru Jankovića dovela u njegovu tvrtku Electa, javlja Delo.

Slovenski novinari na Twitteru pišu da Damjan Janković nije kod kuće, nego u bolnici - jer bi mu djevojka danas trebala roditi dijete.

---------------

11:10 Večer javlja da su istražitelji doveli Zorana Jankovića u gradsko poglavarstvo u Ljubljani, gdje traje pretres ureda. Ispred zgrade se skupio i velik broj školaraca koji su trebali posjetiti gradsku upravu, ali su im policajci objasnili da danas posjeta neće biti.

Prema informacijama Večera, pretražuje se i kuća Jankovićeva drugog sina Damjana.

---------------

Slovenski kriminalisti od jutros pretražuju kuću ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića , njegovog sina Jure, te još 21 lokaciju u gradu, a zapečatili su i urede gradske uprave zbog čega zaposleni ne mogu na svoja radna mjesta.

Kako javljaju slovenski mediji, privedeno je šest osoba, a prema neslužbenim informacijama do kojih su došle Finance, među njima je sâm gradonačelnik.

Delo

Kako je priopćila policija, pretrage i privođenja dio su predistražnog postupka u kojem se prikupljaju podaci povezani s više kaznenih djela s područja gospodarskog kriminala i korupcije. Neslužbeno je riječ o aferama s prodajom zemljišta i gradnjom sportskog centra Stožice.

Kako piše Dnevnik, policija pretražuje kuće Jankovićeve suradnice Jadranke Dakić, te čelnih ljudi dva poduzeća u čijem je vlasniku tvrtka Grep, koja je gradila Stožice: predsjednika upravnog odbora poduzeća Gradis Uroša Ogrina, te vlasnika Energoplana Zlatka Srake.

Iz slovenske porezne uprave u svibnju su procurile informacije da je novac koji je gradska uprava uplatila Grepu, preko niza transakcija završio, uz ostalo, i na računu tvrtke KLM Naložbe, čiji je 62,5-postotni vlasnik gradonačelnik Janković.

Delo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:13