PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

Reporter Jutarnjeg u Bruxellesu: Ljudi su se od napadača sklonili u ulaz zgrade, nije im pomoglo...

Napad se dogodio sat i pol prije početka nogometne utakmice između Belgije i Švedske

Belgijska policija na licu mjesta

 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Dvije osobe, prema prvim informacijama švedski državljani, ubijene su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu u vjerojatnom terorističkom napadu, a jedna osoba je ranjena. Iako iz belgijske policije nisu odmah mogli govoriti o motivima ubojstva, Le Soir je napisao da je vjerojatno riječ o terorističkom napadu.

Prema snimcima koje su na društvenim mrežama objavili građani Bruxellesa, ubojica je došao na skuteru te počeo pucati iz kalašnjikova po ljudima. Silazeći sa skutera, navodno je na ulici ispalio nekoliko hitaca. Nekoliko osoba sklonilo se u ulaz jedne zgrade, a napadač je trčao za njima te opet zapucao prema njima, i to u osobu na tlu.

image

Belgijska policija na licu mjesta

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image

Belgijska policija na licu mjesta

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image

Rupa od metka na jednoj od zgrada u Bruxellesu

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Napadač je nakon ubojstva bio u bijegu što je izazvalo paniku među građanima,. Odmah je Belgija proglasila četvrti nivo privatnosti zbog opasnosti od terorizma.

Belgijski premijer Alexander de Croo i ministri u svojim su porukama potvrdili da je riječ o terorističkom aktu.

- Moja duboka sućut obiteljima stradalih u kukavičkom napadu u Bruxellesu. Pratimo situaciju i pozivamo građane Bruxellesa na oprez - poručio je premijer. On je razgovarao i s premijerom Švedske kojem je prenio sućut zbog stradanja njegovih državljana. Odmah nakon napada aktiviran je nacionalni krizni stožer na čelu s premijerom De Croom.

Da je riječ o terorizmu govori i profil ubojice na društvenim mrežama. U nekoliko video poruka objavljenim na društvenim mrežama, osumnjičenik tvrdi da pripada Islamskoj državi. Prema pisanju belgijskih portala, na snimci se čuje kako viče: “Živimo za svoju vjeru, umiremo za svoju vjeru, hvala Bogu”.

image

Belgijska policija na licu mjesta

Kenzo TRIBOUILLARD/AFP
image

Belgijska policija na licu mjesta

HATIM KAGHAT/Belga/AFP

- Hvala Bogu, vaš brat Abdeslam je osvetio muslimane, ja sam upravo sada ubio tri Šveđanina - čuje se na snimci koju je objavio na svom profilu.

Napad se dogodio sat i pol prije početka nogometne utakmice između Belgije i Švedske. Belgijska televizija RTBF javila je da je jedna od žrtava na sebi imala dres švedske nogometne reprezentacije. Iz tog smjera vozi metro prema stadionu gdje se igrala utakmica pa se može pretpostaviti da su išli na utakmicu.

image

Švedski navijači nakon što su doznali da su u Bruxellesu napadnuti njihovi sunarodnjaci

JOHN THYS/AFP
image

Švedski navijači nakon što su doznali da su u Bruxellesu napadnuti njihovi sunarodnjaci

John Thys/Afp

Brzo nakon ovoga, Francuska je najavila da će pojačati kontrole na granici s Belgijom.

Belgijska TV koja je prenosila utakmicu već se na poluvremenu uključila na uživo javljanje o terorističkim napadu. Utakmica je na poluvremenu prekinuta.

Policija je navečer morala pronaći i najbolji način za sigurno pražnjenje stadiona gdje se igrala utakmica. Zatražili su od prisutnih na stadionu da privremeno ostanu na tribinama. Tako je lakše bilo pružiti im sigurnost dok se ne organizira napuštanje stadiona.

Gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close je pozvao građane na veliki oprez.

- Policija je mobilizirana kako bi svima jamčila sigurnost u našem glavnom gradu - poručio je on građanima.

Bruxelles je bio poprište teških terorističkih napada u ožujku 2016. godine. Od tada nije bilo većih organiziranih terorističkih napada u Belgiji, ali je bilo nekih pojedinačnih. Bruxelles je ne samo zbog tih napada već i zbog sudjelovanja terorista iz Bruxellesa u terorističkim napadima drugdje po Europi dobio epitet “oaze za teroriste” što je dovelo do mobilizacije i državnog vrha i policije kako bi se sigurnost vratila u gradu, a isto tako i imidž grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:54