OBJAVILI IZVJEŠTAJ

Reporteri bez granica: ‘Ruske trupe hladnokrvno su pogubile fotografa Levina, živog spalile njegova prijatelja‘

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju

Maksim Levin

 Genya Savilov/Afp

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvješću u srijedu.

"Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi", kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica.

Rusko ministarstvo obrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Levin (1981.) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. ožujka, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

RSF je priopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. travnja.

U izvješću se navodi da položaj Černjišovljeva tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerojatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:44