Raste napetost

Reporteri Jutarnjeg kod Trsta: Italija na granicu sa Slovenijom poslala vojsku

Trenutno 11 članica Schengena provodi neki oblik granične kontrole

Vozilo talijanske vojske na granici sa Slovenijom

 Goran Šebelić/Cropix

I prije nego što se dogodio teroristički napad u Belgiji, a posebice nakon tog tragičnog događaja, sve veći broj zemalja Europske unije počeo je uvoditi privremene kontrole na svojim granicama.

U sklopu tih mjera, Italija je na svoju granicu sa Slovenijom postavila i do zuba naoružanu vojsku.

image

Policija i vojska s dugim cijevima preusmjeravaju promet s autoputa i kontroliraju vozila

Goran Šebelić/Cropix

Reporteri Jutarnjeg snimili su talijanske vojnike nedaleko od granice kako pomažu policiji preusmjeravati promet s autoceste kako bi provjeravali vozila i putnike.

Sličnu akciju talijanska je vojska provodila i prije tri godine, kada su poslali 50 vojnika u pomoć akciji "Sigurne ceste", ponajprije s ciljem da uz granicu sa Slovenijom paze na ilegalne migracije.

image

Talijanska policija i vojska s dugim cijevima kontroliraju vozila. Italija je slične mjere uvela i prije tri godine

Goran Šebelić/Cropix
image

Policija i vojska s dugim cijevima preusmjeravaju promet s autoputa

Goran Šebelić/Cropix
image


Goran Šebelić/Cropix

Nakon Italije, slovenska vlada 21. listopada uvela je kontrolu na granici s Mađarskom i Hrvatskom. Poput Italije, najavili su da bi kontrole trebale trajati najmanje 10 dana. Očekuje se produljenje.

image

Policija i vojska s dugim cijevima na talijanskoj-slovenskoj granici kod Trsta

Goran Šebelić/Cropix
image

Vozilo talijanske vojske na granici sa Slovenijom

Goran Šebelić/Cropix
image

Policija i vojska s dugim cijevima preusmjeravaju promet s autoputa i kontroliraju vozila

Goran Šebelić/Cropix
image

Policija i vojska sa dugim cijevima na ulazu u Italiju kod Muggie

Goran Šebelić/Cropix
image

Policija i vojska sa dugim cijevima na ulazu u Italiju.

Goran Šebelić/Cropix
image

Policija i vojska sa dugim cijevima na ulazu u Italiju

Goran Šebelić/Cropix

Svih 27 zemalja članica Schengena smiju privremeno uvesti granične kontrole "u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutarnjoj sigurnosti". Trenutno po podacima Europske komisije 11 članica Schengena provodi neki oblik granične kontrole.

Austrija; do 16. studenoga produljila kontrole na granici sa Češkom zbog velikog pritiska migranata i porasta trgovine ljudima; do 12. studenoga produljena kontrola na granici sa Slovenijom i Mađarskom i zbog prijetnji krijumčarenjem oružja i ljudi vezanim uz rat u Ukrajini. Sa Slovačkom produljeno do 2. studenoga.

Njemačka: do 14. studenoga produžene kontrole na granici s Poljskom, Češkom i Švicarskom zbog migracijske situacije na istočnoj mediteranskoj ruti, balkanskoj i istočnoj ruti. Do 12. studenoga produljena kontrola granice sa Austrijom; pojačana kontrola na granicama s Danskom ukinuta.

Slovenija: do 21. listopada uvela kontrolu na granici prema Hrvatskoj i Mađarskoj zbog prijetnji sigurnosti, situacije na Bliskom Istoku i u Ukrajini, zbog nedavnih terorističkih napada u EU, pojačanog sigurnosnog rizika od organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu i nasilnog ekstremizma, rizika infiltracije kroz priljev migranata.

Danska: kontrole do 12. studenoga zbog značajne prijetnje terorista i organiziranog kriminala, zbog nesigurnosti u Euripi uslijed ruske invazije na Ukrajinu i porasta ilegalnih migracija. Kontrole će se koncentrirati na granicu s Njemačkom i na luke koje su trajektima povezane s Njemačkom.

Italija: do 30. listopada uvela kontrole na granici sa Slovenijom zbog porasta prijetnje nasiljem unutar EU nakon napada na Izrael, rizika od moguće terorističke infiltracije, konstantnog migrantskog pritiska morem i koponom, porasta priljeva migranata centralnom mediteranskom rutom.

Norveška: do 12. studenoga produljila kontrolu granice u lukama sa trajektnom vezom s članicama EU zbog prijetnji pomorskoj i kopnenoj infrastrukturi, te prijetnji špijunažom.

Češka: do 2. studenoga kontrole na granici sa Slovačkom, zbog značajnog porasta imigracije i porasta aktivnosti organiziranih krijumčara te pogoršanja migrantske i sigurnosne situacije na vanjskim granicama EU.

Poljska: do 2. studenoga na snazi su kontrole na granici sa Slovačkom zbog snažnijeg migrantskog pritiska na balkanskoj ruti.

Slovačka: do 3. studenoga kontrole na granici s Mađarskom, zbog intenziviranog migracijskog pritiska uzdruž balkanske rute te ozbiljnih prijetnji domaćoj sigurnosti i javnom poretku

Švedska: Odluka o kontroli svih granica produljena do 11. svibnja 2024. zbog prijetnje islamskog terorizma, nedavnih prijetnji terorističkih organizacija, ozbiljne prijetnje unutarnjoj sigurnosti.

Francuska: do 30. travnja 2024. produljena odluka o kontroli granica zbog novih terorističkih prijetnji i situacije na vanjskim granicama EU. Francuzi su uveli kontrolu 1. svibnja zbog potencijalnih pritjetnji terorizmom na Svjetskom prvenstvu u ragbiju u rujnu i listopadu 2023. i porasta priljeva imigranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. prosinac 2023 07:48