AKCIJSKI PLAN

REPORTERKA JUTARNJEG IZVJEŠTAVA IZ BERLINA Njemački parlamentarci otkrili detalje iz kojih se naziru mogući prioriteti hrvatskog predsjedanja EU

Christian Wirth
 Screenshot / YouTube

- Čak tri četvrtine sastanka izaslanstva Parlamentarne skupine Sjeverni Jadran njemačkog Bundestaga u Hrvatskom saboru bilo je posvećeno pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini - rekao je u četvrtak Christian Wirth iz radikalno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u razgovoru s hrvatskim novinarima u Berlinu, među kojima je bila i reporterka Jutarnjeg. Wirth je prisustvovao sastanku koji se krajem rujna održao u Zagrebu, a čija je glavna zadaća bila uskladiti prioritete predsjedanja Vijećem EU.

Tako bi se moglo zaključiti da bi se pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini moglo naći na listi prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, koje Vlada RH i dalje drži daleko od očiju javnosti.

- Malo nas je iznenadila razina posvećenosti Hrvatske svom narodu u susjednoj državi zato što nismo bili svjesni činjenice da dio hrvatskih parlamentaraca iz njemačko-hrvatske prijateljske grupe živi u Bosni i Hercegovini. No, razumijemo jer i mi imamo dansku nacionalnu manjinu koja uživa svoja povijesna prava - izjavila je zastupnica njemačkih demokršćana Marie-Luise Dott, potvrdivši zaključak svog kolege iz AfD-a.

Osim potpredsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera, koji je sredinom rujna primio njemačko izaslanstvo u Zagrebu, sastanku je nazočio i Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji ujedno obnaša dužnost voditelja Hrvatsko-njemačke međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Parlamentarci su tijekom susreta posebnu pažnju posvetili Akcijskom planu o pojačanoj suradnju između hrvatske i njemačke Vlade kojim će se odnosi dvaju zemalja dodatno intenzivirati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Naime, Njemačka će preuzeti kormilo nad najvećim trgovinskim blokom na svijetu nakon Hrvatske, pa prijateljske zemlje posljednjih mjeseci pokušavaju uskladiti svoje prioritete predsjedanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:00