IZVJEŠTAJ IZ WASHINGTONA

REPORTERKA JUTARNJEG S TRUMPOM U TRENUCIMA NEVJEROJATNOG PREOKRETA 'Clinton se uvalila u aferu veliku poput Watergatea, ovo je prilika za pobjedu!'

Posljednje ankete Donaldu Trumpu nisu davale velike izglede, Hillary Clinton je bila u značajnoj prednosti. Trump je čak prekinuo kampanju kako bi otvorio svoj novi hotel nedaleko od Bijele kuće, a onda je odjeknula vijest da je FBI pokrenuo istragu protiv Hillary Clinton i pobjeda koja je još jučer bila tako daleko Trumpu je sad nadohvat ruke. Svemu je u Washingtonu svjedočila novinarka Nedjeljnog Ana Muhar
Melania Trump, Donald Trump, Ivanka Trump i Tiffany Trump
 REUTERS

Kada mi je jednom prilikom govorio o privatnom životu svoga oca, Donald Trump Junior nije se niti trudio prikazati ga kao jednim od nas. Donald Trump uživa u povremenim obiteljskim okupljanjima i odlasku na golf s prijateljima. Druženja s unucima su mu draga, štoviše, bolje se snalazi u ulozi djeda nego što je to svojedobno činio u ulozi mladog, prezaposlenog oca. Ipak, očekivati da će s unucima provoditi vikend ili razmišljati o mirovini bilo bi ne poznavati čovjeka koji je stvorio jedno od najvećih nekretninskih carstava na svijetu. “Ne budite ludi, ipak je on Donald Trump! Njegov život je posao. Sve drugo je za njega manje važno.”, rekao mi je najstariji od njegovo petero djece.

Više od dvije godine nakon našeg razgovora u središnjem uredu Trump korporacije na Petoj Aveniji sin Donalda Trumpa mi maše u predvorju hotela Trump International Hotel Washington. Pristojan kao uvijek, zahvaljuje mi što sam na otvaranje stigla iz daleke Europe. Štošta se promijenilo od našeg posljednjeg susreta u New Yorku. Podsjećam ga na to da mi je tijekom našeg zadnjeg razgovora suptilno najavio da će se njegov otac kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i da će ga on pritom podržavati jer vjeruje da bi bio sjajan predsjednik. Donald Junior se smješka. Njegov otac godinama je koketirao s idejom da se kandidira za najmoćnijeg čovjeka u državi, no nitko nije doista mislio da će se prihvatiti tog skupog, zahtjevnog angažmana. Još je manje njih vjerovalo da bi imao šanse približiti se vrhu.

Oni koji ga poznaju govore mi da je odluka pala u trenutku kada je Mitt Romney izgubio u utrci s Barackom Obamom. Trumpu je bilo dosta. Ameriku ponovno treba učiniti sjajnom, zaključio je. Make America great again. Tako je nastao slogan jednog od najkontroverznijh predsjedničkih kandidata u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Američki tabloidi

Donald Junior, zajedno za svojim bratom Ericom i sestrom Ivankom uključen je u kampanju od njenog samog početka. Ako je u njegovim tinejdžerskim danima, dodatno otežanim rastavom braka njegovih roditelja koja se održavala na naslovnicama američkih tabloida rekordno dugo, bilo zahladnjelih odnosa s ocem, oni su stvar prošlosti. Dinastija Trump sada je složnija nego ikad, kako poručuje i njihovo zajedničko pojavljivanje na predizbornim skupovima diljem Amerike. Niti najveći kritičari lika i djela Donalda Trumpa ne mogu mu osporiti da su njegova djeca njegov najveći adut – troje starijih (Donald ima još dvoje djece Tiffany i Barona) su vrijedni, ambiciozni uspješni poslovni ljudi, svo troje imaju svoje obitelji i vode privatni život dalek playboy imageu koji je pratio njihovog oca. Jedan od razloga zbog kojeg je učinio nešto neočekivano – prekinuo kampanju i stigao na otvaranje Trump International Hotela u Washingtonu jest kako bi dao podršku svojoj djeci koja su radila na zahtjevnom projektu preuređenja povijesne zgrade pošte iz devetnaestog stoljeća. Trumpovi su vidno zadovoljni rezultatom. Lokalci mi govore da je hotel do nedavno bio sramota grada.

Kada je Trump pobijedio na natječaju za njegovu prenamjenu i preuređenje gradski oci, uključujući tadašnjeg gradonačelnika Vincenta Graya i Eleanor Holmes Norton iz kongresa slavili su projekt. Iako im Ivanka zahvaljuje na podršci, danas ih nema u publici, kao niti aktualne gradonačelnice Muriel Bowser. Washinhgton je mali grad i u normalnim okolnostima nema sumnje da bi sudjelovala da otvorenju najglamuroznijeg gradskog hotela u povijesnoj zgradi nekadašnje pošte. No, ovo nisu normalne okolnosti. Njihovi službeni razlozi odsutnosti su smiješni. Od kada je Donald Trump ukoračio u svijet visoke politike, svako druženje s njime daje jasnu poruku. Manje od dva tjedna prije izbora, među VIP uzvanicima samo su oni koji žele dodatno zapečatiti svoju podršku Trumpu. Poput Newta Gingricha koji se večer ranije sukobio sa Foxovom zvijezdom Meagan Kelly rekavši joj da je “fascinirana seksom”. Trump mu čestita na intervjuu.

Medijski kuloari Washingtona su izbezumljeni zbog ovog događanja. Navodno se 4000 medija iz svijeta pokušalo akreditirati za otvaranje hotela, što ga nesumnjivo čini najvećim otvorenjem hotela na svijetu. Odobreno ih je samo 200, s pomnim provjerama sigurnosnih službi i Trumpovog tima jer Trump imavrlo rezerviran stav prema novinarima. Idućeg dana kolumnistica Washington Posta otvara svoju kolumnu komentarom da je događaj bio toliko važan da je zbog njega doputovala novinarka iz Hrvatske. Osiguranje je bilo takvo da se u jednom trenutku činilo da je više pripadnika tajnih službi, od samih uzvanika. U svemu što radi, Donald Trump je showman tako da i ovaj događaj ima sve karakteristike vrhunskog show programa.

Oni koji ga poznaju tvrde da je Donald Trump čovjek velikih gesta što pokazuje i u Washingtonu srdačno pozdravljajući svoje goste, bez obzira na kruta pravila njegove sigurnosne službe. Među njima i Vladimira Kraljevića, hrvatsko-američkog poduzetnika kojeg s Trumpom veže trideset godina prijateljstva i dvadesetak godina poslovnog partnerstva preko licence Miss Universe čiji je Trump do nedavno bio vlasnik. Pošto mu pokazuje majicu podrške Trumpu koju skriva ispod košulje i odijela, Trump je vidno zabavljen. “Znao sam da ćeš doći!”, govori mu. Idućeg dana u hotel mu šalje bocu vina sa zahvalom za Kraljevićev volonterski rad na kampanji u Europi.

Vladimir Kraljević prijatelj je s Trumpom već 30 godina pa ga je pozvao na otvorenje novog hotela u Washingtonu, gdje ga je toplo pozdravila i Ivanka Trump

Otvaranje hotela u srijedu imalo je prizvuk obiteljskog dana. Njegova lijepa kći Ivanka, čija je bijela haljina otkrivala tijelo top modela, ponosna je na svoga oca, govori, koji je omogućio “nezaboravnu godinu za obitelj” u kojoj su, osim predsjedničke kampanje otvorili četiri nova hotela, peti, u Vancouveru samo što nije dovršen. Donald Trump, pak, ponosan je na svoju kćer koja je usko surađivala s poznatim arhitektima i dizajnerima interijera kako bi ruševnu zgrade pošte pretvorili u najluksuzniji hotel u gradu. “Ovo je njezin projekt”, govori.

Pratnja obitelji

Hotel je spektakularan, s grandioznim lobijem kojeg čuvaju orginalni svodovi iz devetnaestog stoljeća i staklenim krovom kroz koji se pruža pogled na toranj koji čuva zvona kongresa. Svijet je toliko zauzet praćenjem Trumpa kao nesvakidašnjeg predsjedničkog kandidata, da mnogi zaboravljaju da su nekretnine njegov istinski poziv kojim se bavi od mladih dana. Njegov novi washingtonski hotel je besprijekoran, rezultat goleme investicije i zahtjevnog projekta koji je uključivao usku suradnju s gradskim konzervatorima.

Njegovi kritičari šapuću da razlozi zbog kojeg je danas ovdje nisu samo obiteljske i političke prirode, već i kako bi pomogao vlastitom biznisu. Trumpova predsjednička kampanja skupo ga je stajala, ne samo zbog troškova koja ona podrazumijeva (do sada je utrošio stotinu milijuna dolara, a najavio je da će, ukoliko bude potrebno, uložiti još). Govori se da su bookinzi Trumpovih hotela u New Yorku, Chicagu i Las Vegasu smanjeni za 58%. Niti hotel u kojem se trenutačno nalazimo ne postiže cijene noćenja koje su ranije najavljivane. Mnoge kompanije suzdržavaju se od organizacije velikih banketa i konferencija u Trumpovim hotelima, strahujući da ona nose političku poruku. No, David Burke, kuhar prekrasnog hotelskog restorana, ne strahuje, vjerujući da je Trump International Washington na pragu da postane najvažnije mjesto okupljanja u gradu. On tvrdi da je Trumpov politički angažman donio dodatnu prepoznatljivost brandu.

Reporterka Nedjeljnog s kuharom Davidom Burkeom

“Donald Trump je vrhunski poslovni čovjek i hoteljer. Top klase. Ako on u hotel dovede restoran svi znaju da će biti sjajan, jer Donald Trump ne prihvaća ništa što nije na najvećem nivou.”, govori mi. Osim senzacionalnog interijera, na ruku mu ide lokacija, svrsishodno smještena na aveniji Pennsylvania između dva najvažnija mjesta u gradu – Bijele kuće i Capitol Hilla. Netom nakon događaja rezanja crvene vrpce, koju je Trump obavio u pratnji svoje obitelji, uključujući supruge Melanije, sjedimo u restoranu koji je danas zatvoren za javnost. Vladimir i Marija Kraljević donjeli su Trumpovima niz poklona iz Hrvatske, uključujući kravate, replike starog dalmatinskog nakita zagrebačke zlatarne Dodić, fotografije sa zajedničkih druženja i hvarsku lavandu koja miriše u cijeloj prostoriji jer Burke eksperimentira receptom koji je osmislio u Hrvatskoj – kamenicama s kapi lavandinog ulja. Burke je jedan od najpoznatijih američkih kuhara koji je do aktualnog angažmana u Washingtonu, radio u New Yorku. Imao je samo 26 godina kada mu je New York Times dodijelio svoje tri zvijezdice. U međuvremenu postao je i TV zvijezda, a s Trumpom ga vežu mnoge godine suradnje. Neko je vrijeme bio kuhar na njegovoj jahti. Kako ne želi govoriti o Trumpu kao predsjedničkom kandidatu, pitam ga što gospodin Trump najviše voli jesti. Meso, govori mi. Klasične američke mesne obroke koji su Burkeova specijalnost. Ipak, sinoć je za svog šefa pripremio ribu. Usred našeg razgovora, u prostoriji se pojavljuje nekoliko pripadnika tajne službe iza kojih dolazi Donald Trump sa suprugom. Idućih sat vremena dijelit će nas nekoliko stolova od onog za kojim je ručao Trump. Kasnije će provesti nekoliko trenutaka u razgovoru s Vladimirom Kraljevićem. Melanija Trump se nemalo se iznenađuje kada joj se obraćam na hrvatskom. “Hvala puno što ste došli.”, odgovara (na hrvatskom). Žena koja mjesecima trpi medijske kritike zbog svog izgleda i prošlosti nesvakidašnjim za Prvu damu uživo je lijepa, elegantna i pristupačna. Trump se uskoro ispričava, jer žuri. Još danas bit će na drugom kraju SAD-a. Iako će medijski natpisi idućeg dana potvrditi zgražanje zbog činjenice da je prekinuo kampanju kako bi promovirao vlastiti biznis, za Trumpa ovaj je dan bio uspješan. Govor koji je održao potvrđuje da je dolazak na otvorenje bio pomno osmišljen potez. Na dan 69. rođendana svoje oponentice Hillary Clinton, Trump je poručio da ono što je učinio s hotelom, može učiniti s Amerikom. Amerika ne funkcionira, smatra, kritizirajući stanje obrazovanja, zdravstva, ekonomije i nacionalnog ponosa.

“Ovo je ono što želim učiniti za svoju zemlju. Imao sam puno sreće i sjajan život. Sada je vrijeme da nešto vratim zemlji koja mi je sve to omogućila.”, rekao je.

Njegov je govor spoj motivacijskog govora biznismena i lidera koji obećaje okupljenima da je sve moguće postići. Oni koji ga prate na kampanji govore mi da je novonastali optimizam vjerojatno izazvan rezultatima anketa iz Floride koji mu daju prednost nad Hillary, što je bila prva dobra vijest za republikanskog kandidata nakon posljednjih tjedana loših. Razlika je vidljiva; u utorak navečer, kada se nakratko pojavio u svome hotelu kako bi pozdravio goste djelovao je umorno. Dan kasnije, pošto su objavljene vijesti iz Floride vidno je motiviran te govori da razmišlja o tome da će, ukoliko to bude potrebno, uložiti još vlastitog novca u kampanju. Ovaj tjedan mogao bi se pokazati ključnim za uspjeh Donalda Trumpa.

Nakon što je u petak FBI objavio otvaranje istrage oko privatnih e-mail poruka Hillary Clinton, njegov sigurni gubitak o kojem se govorilo još početkom tjedna odjednom se ne čini tako sigurnim. Od gospođe koji je do nedavno sudjelovala u Trumpovoj kampanji saznajem da je ona upravo zadobila novi momentum.

Bez podrške medija

“Trump sada doista smatra da ima velike šanse pobjediti i dobiti bitku protiv sustava.”, govori gospođa koja želi ostati anonimna i ponavlja Trumpove riječi da je afera Clinton usporediva s Watergateom.

Od početka borio se protiv sustava. On i Amerikanci protiv establishmenta. I bez medijske podrške i podrške washingtonskih kuloara stigao je gotovi do samog vrha, na opće zgražanje medijskih i političkih kuloara grada koji danas inzistiraju na tome da nema šanse postati predsjednik. No, bez obzira na rezultate izbora, Trump je ostavio trag u Washingtonu. Jedan lokalni vlasnik magazina govori mi da jedva čeka da “cirkus napusti grad”, aludirajući na Trumpa koji je uzdrmao političke i medijske kuloare negirajući sve što su posljednjih desetljeća postavili u SAD-u. Priča se da već razmišlja o televizijskoj mreži Trump TV koju bi koristio kao svoju mašineriju za politički PR. Vlasnik magazina koji želi ostati anoniman govori mi da Washington već strahuje da bi Trump TV mogao postati jedan od stupova moći u SAD-u. Ako mu je namjera bila svojim najnovijim hotelom podsjetiti Amerikance da zna “pretvoriti snove u stvarnost”, i to ispod budžeta i prije vremena, Trump je u tome uspio. “Trump International Washington je najbolja adresa u gradu. Postoji samo jedna koja je bolja – 1600 Pennsylvania Avenue!”, rekao je na ceremoniji otvaranja. Adresa je to Bijele kuće koja se toga sunčanog dana, s tek nekoliko minuta šetnje avenijom, čini osobito blizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:47