TKO JE AMERIČKI ŠPIJUN?

Repovi afere ‘Russiagate‘ došli do Italije, okršaj bivših premijera se užario!

Conte i Renzi međusobno se optužuju za spletkarenje oko američkih predsjedničkih izbora i "drukanje" za pojedine kandidate

Giuseppe Conte i Matteo Renzi

 Alberto Pizzoli/AFP

Dva bivša talijanska premijera, Matteo Renzi i Giuseppe Conte, predbacuju jedan drugome potajnu suradnju s američkim obavještajnim službama. Obračun se zažario, pa jedan drugoga pozivaju na verbalni duel kako pred Copasirom (zajedničkim parlamentarnim Povjerenstvom za nadzor nad tajnim službama) tako i pred televizijskim kamerama. Obojica su sada stranački vođe čije su stranke Živa Italija (Renzi) i PoKret 5 zvjezdica (Conte) u širokoj vladinoj većini premijera Marija Draghija.

To je rep afere "Russiagate". Začetnik joj je Donald Trump, uvjeren da je istraga o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016 zakuhana u Italiji, u talijanskim obavještajnim službama, kako bi naškodila njemu i favorizirala Hillary Clinton.

Zatajena večera

Činjenica je pak da su iz Rusije iscurili obavještajni podaci o tome da je Clinton, dok je bila državna tajnica, koristila privatnu elektronsku adresu umjesto službene za slanje dokumenata i tako, navodno, ugrozila američku nacionalnu sigurnost. Ti su podaci tempirani uoči izbora, srušivši njezinu popularnost za 1-2 posto, sasvim dovoljno u tijesnoj utrci. Nedugo zatim sudska je istraga utvrdila da Clinton nije ugrozila nacionalnu sigurnost - ali vlak je već bio prošao, jer je Trump osvojio većinu izborničkih glasova.

Trump je, s druge strane, jamčio da se Putin nije miješao u američke izbore, bio je prema njemu silno popustljiv, a naknadno je isplivalo na površinu da je slao Rudyja Giulianija da od Rusa dobije bilo što o poslovanju Bidenova sina u Ukrajini kako bi time mogao ugroziti ugled svoga protukandidata na novim predsjedničkim izborima 2020.

Talijanska grana skandala temelji se na podatku da je Trump poslao svoga saveznoga državnog odvjetnika (ministra pravde) Billa Barra u Rim da procunja je li mu istragu o ruskom miješanju u izbore 2016 smjestio Renzi, kao saveznik protukandidatkinje Clinton.

Umjesto da se nađe s talijanskim ministrom pravde, Barr se o Ferragostu 2019 sastao na neslužbenoj i javnosti zatajenoj večeri s Gennarom Vecchioneom, ravnateljem Odjela za sigurnosne obavijesti (DIS), vladinim uredom koji koordinira obavještajne službe, što je odobrio tadašnji premijer.

To je doba kada Matteo Salvini ruši prvu Conteovu vladu nadajući se izborima i pobjedi. Tada stiže Trumpov tweet kojim podržava premijera "Giuseppija", a ta je podrška, tvrdi sada rimska la Repubblica, uvjerila Demokratsku stranku da uđe u novu Conteovu vladu sa Zvjezdicama, iako se tome protivio tadašnji tajnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti.

Mali skandal

Conte kaže da je to znanstvena fantastika, jer da je Barr zahtjev uputio još u lipnju 2019, dva mjeseca ranije, u doba kada se nije moglo znati da će Salvini s ljetovanja razarati vladu u kojoj je bio vicepremijer. S druge strane Renzi kaže da treba psihijatrijsko liječenje Conteu koji tvrdi da je baš Renzi zajedno s Barackom Obamom fabricirao lažne dokaze kako bi Trumpu ukrao pobjedu protiv Joea Bidena.

Uistinu, potrebna je stanovita dijagnoza da bi se povjerovalo da je Italija kadra, bilo na kojoj institucionalnoj razini, uspješno izmanipulirati američke predsjedničke izbore, a kamoli u tome nadmašiti same Amerikance (sjetimo se kako su u Floridi ukradeni glasovi Alu Goreu, što je presudilo da ga pobijedi George Bush mlađi).

Bilo bi dakle pretjerano to smatrati velikim svjetskim skandalom, ali u talijanskim dimenzijama tema je dovoljno zapaljiva da počinje harati televizijskim debatama sada, kada se rusko razaranje Ukrajine postupno pretvara u rutinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32