PROBLEMATIČNI SUSRET

Republika Srpska na rubu kolapsa: Dodik hvata zadnju slamku spasa, ali ta odluka je opasna...

Članice EU glavni su trgovinski partner RS i nastavak poteza poput njemačkog izazvao bi ozbiljne poteškoće

Milorad Dodik i Vladimir Putin 

 Mikhael Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Jedini stvarno tužan što ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nije došao u Beograd bio je predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik. Nije se mogao s njime slikati i zatim time mahati u Republici Srpskoj (jedan od dva entiteta u BiH) kako bi osigurao izbornu pobjedu u listopadu jer ondašnje biračko tijelo i dalje smatra da ih Rusija čuva. Od čega i koga, ne zna se. Dodik se ne da zaustaviti pa je u ponedjeljak izvijestio, kako prenosi N1BiH, da u utorak putuje u Tursku gdje bi ga trebao primiti ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Ministar je odgovarajuća protokolarna razina za člana Predsjedništva, ali turski je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan često zaobilazio protokol. U svakom slučaju, Dodika primio nije. Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nakon toga odlazi u Sankt Peterburg. Ondje se održava Ekonomski forum koji je bio zamišljen kao ruski pandan Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. I dolazili su državnici, bilo je to respektabilno okupljalište.

Ove godine neće biti sudionika sa Zapada. Ali bit će Milorad Dodik. Kojeg forum uopće ne interesira, ondje će sjediti dva dana da bi se u petak sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Srednjovjekovni vazal

Podsjeća to na obvezu srednjovjekovnih vazala da se pojave pred gospodarom, a u nekim elementima i na početak filma "Kum I". Dodik će se predstaviti "srpskom svetu" kao veći prorus od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Svjestan da mu je to jedino čime može sačuvati vlast na izborima. Prije tjedan dana objavljeno je da su vlasti Republike Srpske odgodile za pola godine prijenos nadležnosti s države BiH na taj entitet.

Dodik uvjerava javnost da je to zbog rata u Ukrajini tvrdeći kako je riječ samo o odgodi. Zbog čega će moguća provedba te odluke čekati formiranje nove entitetske vlade. Stvarni je razlog ozbiljna prijetnja sankcijama EU te potez njemačke vlade koja je obustavila ulaganja u vrijednosti 100 milijuna eura. Što je zaustavilo niz projekata u RS-u.

Ruska ulaganja u RS su bila veća, 300 milijuna eura, ali se odnose isključivo na energente i njihovu distribuciju. Članice EU glavni su trgovinski partner RS i nastavak poteza poput njemačkog izazvao bi ozbiljne poteškoće za RS. Nije isključeno da će i nakon izbora doći do odgađanja prijenosa nadležnosti s BiH na RS posebno ako SNSD izgubi vlast.

Svi misle kao Dodik

Ali i tu treba biti oprezan jer većina političke zajednice u RS-u dijeli Dodikove teze o potrebi što veće samostalnosti entiteta pa je riječ o borbi za vlast, a ne za drukčije politike ili načela. Dobar je primjer Draško Stanivuković, mladi gradonačelnik Banje Luke, koji je pobijedio na protudodikovskoj platformi. Dodikova je komparativna prednost što jedini ima izravni kontakt s vrhom ruske vlasti.

Nesvjestan da će Moskva istu razinu suradnje graditi s bilo kojim novim čelnikom RS-a. I da ne želi samostalnu RS jer bi na taj način izgubila mogućnost podrivanja politika BiH. Neka nova BiH bi, nakon odlaska RS-a, odmah pokrenula pristupanje NATO-u. Što bi za Rusiju bio novi, težak poraz nakon što su u Savez ušle Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:31