NOVA STRATEGIJA

Republikanci guraju novi zakon protiv pobačaja, žele kazniti liječnike, ali unaprijed se zna da nemaju šanse

Liječnike bi se kažnjavalo s do pet godina zatvora ako ne bi oživljavali bebe koje bi preživjele pobačaj.

Ilustracija (prosvjedi aktivista za prava žena na izbor u Houstonu)

 Mark Felix/Afp

Republikanska većina u Donjem domu američkog Kongresa progurala je novi zakon protiv pobačaja, kojim bi se omogućio kazneni progon liječnika koji izvode tu proceduru. Iako zakon nema nikakve šanse prolaska kroz Senat, koji je još uvijek pod kontrolom demokrata, radi se o indikaciji strategije kojom se republikanski zakonodavci namjeravaju koristiti naredne dvije godine, do sljedećih izbora.

Novi bi zakon osigurao da bebe koje su žive nakon procesa pobačaja moraju biti jednako zaštićene pred zakonom kao i bilo koje drugo rođeno dijete, a liječnike bi kaznio s do pet godina zatvora ako ne bi oživljavali bebe koje bi preživjele pobačaj.

Prema pravnim stručnjacima, zakon je suvišan jer savezni zakoni već sada nalažu da bebe koje prežive postupak pobačaja - što je samo po sebi iznimno rijedak slučaj - moraju primiti hitnu liječničku njegu. On bi povećao rizik za liječnike koji izvode pobačaje jer bi mogli biti optuženi da namjerno nisu spasili život djeteta čak i u slučajevima kada je to bilo nemoguće.

Skupine za zaštitu građanskih i ženskih prava koje brane legalnost pobačaja tvrde da je jedina svrha zakona dodatno odvratiti žene od razmišljanja o pobačaju, ali i liječnike od izvođenja te procedure.

Iako su znali da zakon neće moći proći - čak i kada bi nekim čudom prošao kroz Senat, predsjednik Joe Biden mogao bi uložiti veto na njega - republikanci u Donjem domu iskoristili su ga kako bi se predstavili kao stranka koja se zalaže za zaštitu nerođene djece, dok su demokrate koji su glasali protiv optužili da su "stranka smrti".

"Dijete koje preživi pokušaj pobačaja, koje je izvan maternice, diše i bori se za život, ne zaslužuje jednaku zaštitu pred zakonom?", upitala je republikanska zastupnica Kat Cammack. "To ne bi smjela biti kontroverzna pozicija."

Radi se o sve češćoj političkoj strategiji diljem svijeta, u kojem se pod izlikom zaštite djece pokušavaju progurati zakoni koji ograničavaju ljudska prava ili građanske slobode, a potom se protivnike zakona optužuje da su protivnici deklarativne svrhe zakona, kojoj bi se rijetko tko suprotstavio.

Čelnik demokratske manjine u Donjem domu Hakeem Jeffries skrenuo je pozornost na to da prvi zakonski prijedlozi republikanaca nakon što su preuzeli većinu u Donjem domu ne čine ništa za dobrobit američkih građana. "Ništa o inflaciji, ništa o pitanjima kvalitete života za američki narod, čak niti ništa o sigurnosti građana", kazao je Jeffries. "Umjesto toga, dolazite u dvoranu u sklopu svojeg marša za kriminalizaciju pobačaja kako biste nametnuli opću zabranu. Kako biste uveli obvezne trudnoće po nalogu vlade."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32