PREDIZBORI U SAD-U

Republikanci kreću na New Hampshire nakon Trumpove pobjede u Iowi

Trump je na unutarstranačkim izborima u Iowi u ponedjeljak osvojio više od polovice glasova

Donald Trump

 Jim Watson/Afp

Republikanski kandidati koji pokušavaju spriječiti Donalda Trumpa da osvoji stranačku nominaciju za Bijelu kuću kreću u utorak u New Hampshire, tjedan dana prije novog predizbornog okršaja, nakon što je bivši predsjednik postigao rekordnu pobjedu u Iowi.

Trump je na unutarstranačkim izborima u Iowi u ponedjeljak osvojio više od polovice glasova, što mu je dalo snažan vjetar u leđa za izbornu utrku s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, koja će po svemu sudeći biti tijesna i žestoka.

Dvojica suparnika podržavaju dramatično različite politike u nizu ključnih pitanja, od odnosa sa saveznicima u NATO-u do gospodarske i porezne politike, prava na pobačaj i imigracije.

Guverner Floride Ron DeSantis (45) u Iowi je bio na drugom mjestu, potisnuvši bivšu američku veleposlanicu pri UN-u Nikki Haley (51) na treće.

Haley, koja je prije govorila kako birači u New Hampshireu mogu "ispraviti" rezultat iz Iowe, u anketama u toj državi na drugom je mjestu, iza Trumpa, a DeSantis je daleko iza njih.

"Podcjenjujte me jer je to uvijek zabavno. Volim te Iowo, ali sada idemo u New Hampshire", rekla je Haley pristašama u ponedjeljak navečer.

Ta sjeveroistočna savezna država poznata je po relativno umjerenom, libertarijanskom republikanizmu.

Uz to, predizbori u New Hampshireu su "poluotvoreni", što znači da birači koji nisu registrirani kod bilo koje stranke mogu sudjelovati, što može koristiti kandidatima koje se doživljava centristima.

Nastojeći to iskoristiti, Haley u New Hampshire vodi jaku kampanju, dok se DeSantis kladio na Iowu.

Haley će u utorak na sjeveru New Hampshirea održati skup s guvernerom Chrisom Sununuom, koji ju je podržao. DeSantis bi trebao održati skup u gradskoj vijećnici, a Trump će se pristašama obratiti u country klubu na jugoistoku države.

Trump (77) je u Iowi osvojio 51 posto glasova, DeSantis 21 posto, a Haley 19 posto, nakon prebrojavanja 99 posto glasova, po Edison Researchu.

Trump je u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja u premoćnom vodstvu i njegova nominacija za republikanskog predsjedničkog kandidata izgleda da nije upitna.

Poduzetnik Vivek Ramaswamy povukao se iz utrke nakon što je u ponedjeljak u Iowi dobio samo 8 posto glasova i podržao je Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:12