ZASTUPNIČKI DOM

Republikanci odbili svoje kazniti zastupnice Marjorie Taylor ​Greene i Liz Cheney

Kontroverzna zastupnica iz Georgije Taylor Green, novopridošlica u parlamentu i radikalna Trumpova podržavateljica, na meti je mnogih kritika
Marjorie Taylor Greene
 Tasos Katopodis

Republikanci u Zastupničkom domu odlučili su u srijedu da neće kazniti zastupnicu Marjorie Taylor Greene za propagiranje teorija zavjere i komentare koji uključuju podršku nasilju protiv demokrata, kao ni Liz Cheney koja je glasala za opoziv Donalda Trumpa.

Kontroverzna zastupnica iz Georgije Taylor Green, novopridošlica u parlamentu i radikalna Trumpova podržavateljica, na meti je mnogih kritika i poziva na ostavku zbog njezine potpore teorijama urote, prijašnjih negativnih izjava o žrtvi pokolja u školi u Parklandu i komentara u kojima, čini se, poziva na ubojstva demokrata.

Marjorie Taylor Greene (46) na dužnost je stupila prošlog mjeseca.

Prije nego je izabrana, na Facebooku je "lajkala" komentar u kojemu se kaže da bi "metak u glavu" Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma, bio najbrži način da se ukloni s dužnosti, prenijela je mreža CNN.

Usto je pisala da su pucnjave u školama bile orkestrirane kako bi se pooštrio zakon o nošenju vatrenog oružja.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, iako ne podupire takva stajališta, rekao je da su ona izrečena prije nego što je Taylor Greene izabrana.

Demokrati koji kontroliraju donji dom rekli su da će u četvrtak glasati o njezinu izbacivanju iz odbora.

Steny Hoyer, drugi čovjek demokrata u donjem domu, rekao je ranije u srijedu da je s vođom republikanaca Kevinom McCarthyjem razgovarao o zastupnici Marjorie Taylor Greene.

Budući da se Hoyer i McCarthy nisu mogli dogovoriti o sudbini Taylor Greene, koja je imenovana u odbore za prosvjetu i za proračun Zastupničkog doma, o tome se glasalo.

Republikanka je u svojoj kampanji isticala da je članica pro-Trumpova pokreta QAnon, krajnje desnog pokreta koji vjeruje da Donald Trump vodi tajni rat s međunarodnom sektom koju čine pedofili i sotonisti.

Republikanci su rekli da se Greene ispričala zbog ranijih komentara, a prema medijskim izvještajima, dobila je ovacije nekih članova.

Glasovima 145-61, republikanci su također odlučili da zastupnici Liz Cheney ne oduzmu poziciju treće republikanke u Zastupničkom domu.

image
Liz Cheney
Tasos Katopodis

Cheney je, kao i devet drugih republikanaca iz donjeg doma, glasala za opoziv Trumpa 13. siječnja pod optužbom za pobunu nakon smrtonosnog napada na američki Kapitol tjedan dana ranije. Ostalih 197 glasovalo bilo je protiv opoziva.

Liz Cheney rekla je tada da se "nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu".

U srijedu navečer za CNN je rekla da ne žali zbog svog glasa za opoziv Trumpa.

Liz Cheney (54), kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya, bila je u republikanskoj administraciji prije prve pobjede na izborima za Kongres 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38