IPAK U PETAK

Republikanci odgodili ključno glasanje o imigraciji

 Ilustracija / REUTERS

Za petak je odgođeno ključno glasanje Zastupničkog doma o reformi useljeničkog zakona u Sjedinjenim Državama, čime bi se prekinulo sporno razdvajanje obitelji ilegalnih migranata, objavili su u četvrtak republikanci.

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali su podijeljeni u pitanju imigracije.U četvrtak su na glasanje predali dva teksta. Prvi zakonski prijedlog, koji ocrtava najtvrđa stajališta stranke, odbačen je sa 193 glasova prema 231.

Glasanje o drugom nacrtu zakona koji pokušava pomiriti tvrdo i umjereno krilo republikanaca, odgođeno je za petak, objavile su službe. Usred skandala koji je izbio kada se otkrilo razdvajanje više od 2300 djece od njihovih roditelja koji su u SAD ušli bez osobnih isprava, oba zakona trebala bi zabraniti takvu praksu.

Sudbina stotina djece bez dokumenata odvojenih od roditelja i dalje je nejasna u četvrtak, dan nakon što je predsjednik Donald Trump popustio pod pritiskom kritika i potpisao izvršnu uredbu da se odvajanje djece od roditelja više neće provoditi.

Međutim, prema američkom zakonu, imigracijske službe ne smiju držati djecu u pritvoru više od 20 dana, prenosi BBC. Agencije su objavile da je od Pentagona zatraženo da pripremi 20.000 kreveta za djecu bez pratnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:57