NAKON TJEDAN DANA

Republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu, Biden na mukama: Što to znači za SAD, ali i svijet?

Pripremljen je teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu pošto su demokrati zadržali kontrolu nad Senatom

Kevin McCarthy

 Chip Somodevilla/Afp

Prema projekcijama rezultata američkih izbora na sredini mandata, republikanci su u srijedu osvojili većinu u Zastupničkom domu, čime je pripremljen teren za dvogodišnju podjelu vlasti u američkom Kongresu pošto su demokrati predsjednika Joea Bidena zadržali kontrolu nad Senatom.

Zahvaljujući većini u Zastupničkom domu republikanci će moći spriječiti Bidena u provedbi njegove političke agende, te pokrenuti potencijalno politički štetne istrage protiv njegove administracije i obitelji. Ipak, tijesna izborna pobjeda republikanaca daleko je od "crvenog vala" kojem se stranka nadala.

Nakon više od tjedan dana prebrojavanja glasova, Edison Research je projicirao da su republikanci osvojili 218 mjesta od 435 koja su im potrebna za kontrolu Zastupničkog doma. Presudno 218. mjesto stranka je osvojila u 27. kongresnom okrugu u Kaliforniji.

Premda je Biden izgubio kontrolu nad Zastupničkim domom, rekao je da očekuje suradnju s republikancima. Na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji rekao je: "Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuje da republikanci također budu spremni raditi sa mnom."

Kevin McCarthy, kojeg su republikanci odabrali za kandidata koji će zamijeniti demokratkinju Nancy Pelosi na mjestu predsjednika Zastupničkog doma, slavio je što je "službeno preokrenuo" dom.

"Amerikanci su spremni za novi smjer, a republikanci u Zastupničkom domu spremni su to učiniti", tvitnuo je kalifornijski kongresnik u srijedu navečer.

Kako bi bio izabran za predsjednika McCarthy mora pridobiti potporu većine od 435 članova Zastupničkog doma, no Pelosi je najavila kako se neće "tiho odreći čekića".

Predsjednik Biden čestitao je McCarthyju i ponudio suradnju s republikancima na postizanju rezultata.

"Kao što sam rekao prošlog tjedna, budućnost je previše obećavajuća da bismo je zarobili u političkim ratovima", rekao je demokratski predsjednik.

"Američki narod želi da radimo stvari za njih. Žele da se usredotočimo na pitanja koja su im važna i na to da njihove živote učinimo boljim", poručio je Biden.

Iako očekivani "crveni val" republikanaca u Zastupničkom domu nikad nije stigao do obale, konzervativci se drže svog programa. U znak odmazde za dva pokušaja opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - koji je u srijedu najavio novu kandidaturu na izborima u studenome 2024. - republikanci se spremaju istražiti dužnosnike Bidenove administracije i poslovne odnose predsjednikova sina Huntera s Kinom i drugim zemljama.

Na međunarodnom planu, republikanci bi mogli pokušati smanjiti američku vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini dok se ona bori protiv ruskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:50