NAJTEŽI DANI MANDATA

Republikanci žestoko napali Bidena zbog ‘poniženja‘: ‘Domaći neprijatelji pokušat će ga označiti Carterom našeg doba‘

Biden će pogibiju 13 marinaca nositi kao političku popudbinu, ali ga to ne bi trebalo trajno koštati ako uspije u ekonomskoj reformi
Joe Biden (lijevo)
 Jim WATSON/AFP; Photo by EyePress News/EyePress via AFP

Bombe koje su ubile američke vojnike i afganistanske civile u četvrtak u Kabulu nanijele su još jednu žrtvu na drugom kraju svijeta - predsjedništvo Joea Bidena, piše u analizi AFP.

Problem nije toliko što se našao na udaru republikanaca, to je bilo očekivano, iako je napad Nikki Haley brutalan - zahtjev za ostavku. To ipak treba gledati u svjetlu unutarrepublikanskih sukoba oko kandidature za sljedeće predsjedničke izbore. Treba biti oštriji od Donalda Trumpa.

Zaljev svinja

Problem su napadi iz demokratskih redova. Njegov kolega iz doba administracije Baracka Obame, Leon Panetta, ministar obrane i šef CIA-e, usporedio je kaos u zračnoj luci u Kabulu prije terorističkog napada s operacijom u Zaljevu svinja na Kubi koju je pokrenuo demokratski predsjednik John F. Kennedy nedugo nakon što je došao u Bijelu kuću. I koja je bila debakl.

'To je poniženje'

"Masakr u zračnoj luci u Kabulu spaja poniženje traljavog povlačenja iz Afganistana i dodatno ohrabrenje džihadistima", piše konzervativni The Wall Stret Journal. Poniženje je kao karakteristiku Bidenove naredbe o povlačenju u istim novinama naglasio Mike Pence, bivši potpredsjednik u Trumpovoj administraciji.

"Štogod se dogodilo, Bidenovi domaći neprijatelji pokušat će ga označiti Carterom našeg doba", piše Edward Luce, urednik za SAD u The Financial Timesu. Naglasio bih da i Luce kaže "pokušat će". Jer, situaciju je gotovo pa nemoguće usporediti s krahom koji se dogodio za predsjednikovanja demokrata Jimmyja Cartera. Prvo su se Sovjeti ušetali u Afganistan, a zatim je Homeini ustanak protiv šaha pretvorio u Islamsku revoluciju. I za taoce uzeo američke diplomate. To je bilo poniženje koje je trajalo 400 dana. I sve se događalo neposredno prije izbora.

Situacija bi se, sugerira Luce, mogla bolje usporediti s Ronaldom Reaganom. Na početku njegova mandata, 1983. godine, SAD je pretrpio jedan od najtežih napada na vojnike. Kamion natovaren eksplozivom udario je u vojnu bazu u Beirutu i pritom je poginuo 241 marinac. To je bilo na početku mandata, bilo je dovoljno vremena da padne u zaborav.

Po svakog je predsjednika politički opasna situacija kad u zemlju stižu kovčezi s posmrtnim ostacima vojnika koji su poginuli drugdje, sada u ratu koji je trebao završiti. Izbori će se ipak dobivati na drugim temama. Glavni je zadatak administracije da progura zakone o financiranju infrastrukture, da zajamči nastavak robusnog ekonomskog oporavka i onemogući povratak epidemijskog udara. Izbori na polovici mandata, u studenome iduće godine, odlučivat će se na tim pitanjima.

Nismo više tamo

"Ne znam hoće li Biden pretrpjeti trajnu štetu", izjavio je analitičar Mark Rom za AFP. "Ali znam da će republikanci učiniti sve da tako bude." "Joe Biden ima krv na svojim rukama", već je izjavila republikanska kongresnica Elise Stefanik. "Ova užasna nacionalno-sigurnosna i humanitarna katastrofa posljedica je Bidenove slabosti i nesposobnosti. On nije sposoban biti vrhovni zapovjednik." Republikanska senatorica Marsha Blackburn na Twitteru je pozvala da Biden i njegovi savjetnici za sigurnost trebaju biti opozvani i uklonjeni iz ureda.

Romov kolega Charles Franklin smatra da za Bidena još ima nade s obzirom na to da je rat u Afganistanu jako nepopularan. "Kad se ovo smiri, političko će pitanje biti hoće li većini Amerikanaca biti drago što više nismo ondje. Bude li tako, ostalo će vjerojatno izblijedjeti." "Bidenov najbolji izlaz iz sadašnje političke nevolje bit će potvrda da može pomoći Amerikancima, jamčiti uspjeh na drugim poljima, osobito u ekonomiji", zaključio je Luce. Jer, i Carter je izgubio izbore zbog ekonomije.

SPAS TRAŽE U SUSJEDSTVU

Tisuće Afganistanaca na granici s Pakistanom

Budući da je zračna luka bila pretrpana, a postojali su i posebni uvjeti da se uspije ući, brojni su stanovnici krenuli u prirodnom smjeru - prema Pakistanu s kojim postoje bliski religijski i politički odnosi.

Londonski The Times navodi da se na graničnom prijelazu Spin Boldak već okupilo oko 3000 ljudi koji žele prijeći, a očekuje se dodatni priljev. No, talibanski graničari ne puštaju preko granice osobe koje nisu iz pokrajine Kandahar pa se tako Hazari moraju vratiti kućama. Tto je, tvrdi jedan od njih za londonske novine, jednako izazivanju smrti. Pakistan najavljuje da bi ih mogao primiti u izbjegličkim kampovima, ali granični službenici kažu da nema jasne politike po tom pitanju.

Druge susjedne zemlje nisu opcija. Iran je većinski šijitski i ne želi prihvatiti sunitske izbjeglice, tvrdi da već ima previše afganistanskih migranata.

Tadžikistan ne želi otvoriti granice jer su početkom 1990-ih radikalizirani Tadžici iz Afganistana pokušali srušiti sekularnu vlast u zemlji. Turkmenistan ne žele ni Afganistanci jer ondje vlada mahniti nasljednik mahnitog predsjednika.Uzbekistan bi mogao otvoriti vrata Uzbecima, ali radije bi ih ostavio u zemlji kako bi preko njih mogao utjecati na politike buduće vlasti u Kabulu koju talibani sustavno pripremaju dok traje evakuacija.

Prema informacijama Al Jazeere, razgovori teku cijelo vrijeme, a u gradu su i dva ključna talibanska pregovarača. Mula Baradar jedan je od osnivača talibana. Za njega se spekuliralo da bi mogao preuzeti vodeće mjesto u budućoj administraciji. Al Jazeera objavljuje, iz talibanskih izvora, da će na čelu vlade biti "zapovjednik vjernika". Baradar odgovara tom nazivu.

ANKETA

Neopredijeljeni birači nezadovoljni Bidenovim radom

Sasvim razumljivo, došlo je do pada podrške javnosti predsjedniku Joeu Bidenu. Do prije tjedan dana uživao je povijesno visoku razinu podrške, blizu 60 %. Sad mu je, prema posljednjoj anketi koju je jučer objavio Reuters, podrška pala za 14 % među neopredijeljenima u biračkom tijelu, a to je skupina koja donosi pobjedu. Sada 46 % tog korpusa smatra da on dobro obavlja posao. Nezadovoljstvo je potaknuto širenjem delta varijante virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07