PUCANJ U PRAZNO

Republikanka podnijela zahtjev za opozivom Bidena: ‘Nesposoban je za tu funkciju. Reći ću vam zašto‘

Kongresnica Marjorie Taylor Greene, inače pobornica QAnon teorije zavjere, smatra da je Biden ‘nesposoban‘ za funkciju
Marjorie Taylor Greene
 Saul Loeb/AFP

Kongresnica Marjorie Taylor Greene, inače pobornica QAnon teorije zavjere, izjavila je u četvrtak da je podnijela zahtjev za opoziv tek inauguriranog predsjednika Joea Bidena, piše Daily Mail.

Republikanska kongresnica iz Georgije (46) ustvrdila je da je novoizabrani predsjednik "nesposoban" za funkciju i "učinit će sve što je potrebno da spasi svog sina Huntera".

U izjavi je Greene naznačila da optužuje Bidena za zloporabu vlasti kao potpredsjednik kada je njegov sin bio u upravi ukrajinske energetske tvrtke.

Greene je u nedjelju privremeno suspendirana s Twittera. Prije toga je na mreži izrazila rasističke stavove i podršku teorijama zavjere QAnon.

U izjavi od četvrtka rekla je: "Predsjednik Joe Biden nije sposoban obnašati dužnost predsjednika. Njegov obrazac zloporabe ovlasti kao potpredsjednika u mandatu predsjednika Obame dugačak je i uznemirujuć. Pokazao je da će poduzeti sve što je potrebno da spasi svog sina Huntera i džepove svoje obitelji ispuniti novcem korumpiranih stranih energetskih kompanija."

Predsjednik Trump i njegovi republikanski saveznici u Kongresu iskoristili su poslovanje Huntera Bidena u Kini i Ukrajini za napade na starijeg Bidena tijekom predizborne kampanje 2020. godine.

Republikanci Senata rekli su u prošlogodišnjem izvješću da je imenovanje moglo predstavljati sukob interesa, ali nisu pružili dokaze da je rad Huntera Bidena izravno utjecao na bilo kakve politike.

U prosincu je otkriveno da je Hunter pod federalnom istragom zbog plaćanja poreza.

Hunter Biden negirao je bilo kakva nedjela, a njegov je otac objavio izjavu u kojoj podržava svog sina.

Greene je još 13. siječnja obećala: '21. siječnja podnosim članke o opozivu izabranog predsjednika.b 75 milijuna Amerikanaca zasitilo se neaktivnosti. Vrijeme je da zauzmete stav. Ponosna sam što sam glas republikanskih glasača koji su ignorirani.'

No, malo je vjerojatno da će Biden biti opozivan od demokrata koji kontroliraju Dom.

Da je njezin Twitter račun suspendiran 'bez objašnjenja', požalila se tijekom vikenda, istovremeno osuđujući velike tehnološke tvrtke zbog 'prešućivanja' konzervativnih stavova.

Ova poduzetnica i političarka izabrana je kao predstavnica 14. okruga Georgije u studenom.

Stekla je velik broj sljedbenika na društvenim mrežama objavljujući zapaljive videozapise i komentare, a prigrlila je i QAnon teoriju zavjere.

Krajnje desni američki teoretičari zavjere vjeruju da predsjednik Donald Trump vodi tajnu kampanju protiv neprijatelja u 'dubokoj državi' i lanca trgovine djecom, za koji kažu da je povezan s demokratima.

Sljedbenike QAnona u srijedu je zahvatio bijes, zbunjenost i razočaranje dok je predsjednik Joe Biden polagao prisegu na dužnost.

Također se pokazalo da je Greene u ponovljenoj objavi na Facebooku iz 2018. godine opisala pucnjavu u srednjoj školi Parkland u kojoj je smrtno stradalo 17 osoba, orkestriranom.

Teorija zavjere da je pucnjava orkestrirani događaj kojem je cilj zabraniti oružje, kružila je desničarskim krugovima.

Nedugo prije zabrane Twittera, Greene je objavila isječak iz svog intervjua u kojem je osudila izborne dužnosnike u Georgiji i izrazila podršku raskrinkanim teorijama tvrdeći da su glasački strojevi, glasanje u odsutnosti i druga pitanja doveli do raširenih prijevara u državi tijekom predsjedničkih izbora.

Twitter je na tu objavu reagirao blokadom računa zbog opasnosti od širenja nasilja.

Izjava tima kongresnice Green u nedjelju, sadržavala je i snimke zaslona s Twittera na kojima se čini da tvrtka izvještava kongresnicu da je prekršila pravila mreže i da će joj biti zabranjeno korištenje računa na 12 sati.

Greene je u svojoj izjavi pozvala Kongres da "djeluje kako bi zaštitio slobodu govora". Ovo je reakcija na Twitterovu suspenziju Trumpovog računa zbog, kako je rečeno, "rizika od daljnjeg poticanja nasilja" nakon smrtonosne pobune u američkom Kapitolu ovog mjeseca.

Od 12. siječnja Twitter je također suspendirao više od 70.000 računa povezanih s QAnonom dok je pokušavao obuzdati štetne aktivnosti uoči predsjedničke inauguracije.

Twitter je priopćio da poduzima akciju protiv internetskog ponašanja "koje potencijalno može dovesti do izvanmrežne štete" nakon što je rulja Trumpovih pristaša 6. siječnja nasilno nasrnula na zgradu Kapitola.

Tvrtka je rekla da je račun republikanke Green "privremeno zaključan zbog višestrukog kršenja naše politike".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:23