OŠTRO PROTIV

Republikanski guverneri protiv Bidenove uredbe o obveznom cijepljenju: ‘Najavljujemo tužbu‘

‘Savezna vlada ne može jednostrano nametnuti zdravstvenu politiku pod krinkom regulacije radnih odnosa‘, tvrde.

Ron De Santis

 Joe Raedle/Getty Images/Profimedia

Republikanski guverneri će vjerojatno tužbom pokušati zaustaviti uredbu Bidenove administracije po kojoj se gotovo dva milijuna američkih radnika mora cijepiti protiv Covida-19 ili se moraju redovito testirati, ističući da savezna vlada time krši osobne slobode i prekoračuje vlastite ovlasti.

Mjere predsjednika Joe Bidena o obaveznom cijepljenju radnika u privatnom sektoru protiv covida-19 ili tjednom testiranju odgađaju se za iza Nove godine i primjenjivat će se od 4. siječnja.

Republikanski guverner Floride Ron De Santis rekao je da će se pridružiti kolegama iz Georgie i Alabame te privatnim osobama u podnošenju tužbe protiv te uredbe.

- Savezna vlada ne može jednostrano nametnuti zdravstvenu politiku pod krinkom regulacije radnih odnosa - izjavio je DeSantis na konferenciji za novinare.

Republikanski guverneri Indiane, Iowe i Nebraske također su najavili da će tu mjeru osporiti na sudu.

Odluka vlade u Washingtonu provodi se putem saveznog regulatora radnih odnosa OSHA-e.

- Biden je upravo najavio svoj plan da putem OSHA-e nametne cjepiva privatnim poduzećima -poručio je na Twitteru u četvrtak državni odvjetnik Teksasa, republikanac Ken Paxton.

- Najavljujem tužbu protiv njega nakon što stupi na snagu ta ilegalna, protuustavna regulacija - dodao je.

Teksas je jedna od republikanskih saveznih država koje su uredbama ili zakonima zabranile uvođenje obveze cijepljenja i onemogućile poslodavcima da od radnika traže da otkriju svoj covid status.

Visoki dužnosnik OSHA-e tvrdi da ta agencija ima ovlast zaštititi radnike od opasnosti za zdravlje. U SAD-u je s covidom umrlo više od 745 tisuća ljudi.

Biden je u rujnu rekao da mu je strpljenje na izmaku i da 30 posto necijepljenih Amerikanca čini većinu hospitaliziranih.

Tvrtke, lokalne vlasti i demokratske savezne države nametale su obvezno cijepljenje, a sudovi su uglavnom potvrđivali takve odluke tvrdeći da savezne države imaju ovlast reguliranja zdravstvene skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:03