IMENOVANJE

Ressler izabran za potpredsjednika Odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju

‘Cijela hrvatska ICT industrija već sad pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama‘
Karlo Ressler
 Marko Todorov/CROPIX

Hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler izabran je u utorak za potpredsjednika europskog Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA), posebnog odbora Europskog parlamenta osnovanog radi definiranja dugoročnog europskog plana u području umjetne inteligencije (AI), priopćio je ured zastupnika.

Hrvatski zastupnik tim je povodom istaknuo značaj moderne tehnologije, kako za Europu, tako i za Hrvatsku.

"Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije i napredne tehnologije, koja se već sad široko koristi - od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila", rekao je Ressler i napomenuo da "trebamo izbjeći nove digitalne rascjepe u razvoju i primjeni umjetne inteligencije koja nosi veliku dodanu vrijednost".

"Zato je ključno da kao društvo razumijemo njezin transformacijski potencijal, kao i vrijednost cijele hrvatske ICT industrije, koja već sad pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama“, istaknuo je Ressler, navodi se u priopćenju.

Kao novoizabrani potpredsjednik AIDA-e, europski pučanin Ressler (HDZ/EPP) postao je i član Predsjedništva Odbora s važnom ulogom u europskoj raspravi o digitalnoj transformaciji.

Europsko i hrvatsko društvo nalazi se pred izazovom velikih promjena koje donose sustavi umjetne inteligencije. Moderne tehnologije donose mnoge prednosti, ali su i tehničke mogućnosti za narušavanje ljudskih prava veće nego ikad ranije. Europa ne smije dozvoliti izgradnju sustava društvenog bodovanja, provođenje masovnog nadzora, ugrožavanje demokratskog poretka ili manipulaciju najranjivijih naprednim tehnološkim alatima, što nažalost postaje distopijska stvarnost u dijelovima svijeta, stoji u priopćenju.

Ressler se, kao glavni pregovarač EP-a za europski proračun i član Odbora za građanske slobode, zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnje uloge čovjeka u digitalnoj transformaciji i sprječavanje pretjerane regulacije, podsjeća ured zastupnika.

Resslerovo imenovanje pozdravio je Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju - CroAI.

- Hrvatska je uz Francusku i Njemačku jedan od osnivača European AI Foruma, Hrvatska je također među prvima u Europi po broju polaznika tečaja Elements of AI, a ovo imenovanje je još jedan u nizu signala koji potvrđuju spremnost Hrvatske da bude među vodećim zemljama EU kad je u pitanju razvoj i primjena umjetne inteligencije - ocijenio je Malenica.

Europska unija je od globalnih aktera prva započela s procesom reguliranja umjetne inteligencije kad je Komisija u travnju predstavila prijedlog zakonodavnog okvira, o kojem će se sad pregovarati u Parlamentu i među državama članicama.

Europski parlament (EP) je u listopadu prošle godine predložio prva europska pravila za regulaciju umjetne inteligencije i napomenuo da je, osim nedostatka povjerenja potrošača u modernu tehnologiju, glavni izazov u donošenju zakonodavnog okvira utvrđivanje nositelja odgovornosti za štetu koju nanese umjetna inteligencija.

Budući propisi trebali bi se temeljiti na vodećim načelima, među kojima su umjetna inteligencija usmjerena na čovjeka, sigurnost, transparentnost i odgovornost, mjere zaštite od pristranosti i diskriminacije, pravo na pravnu zaštitu, društvena odgovornost i odgovornost za okoliš te poštovanje privatnosti i zaštita podataka, poručili su europarlamentarci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 11:42