NEVJEROJATNO

Restoran angažirao lažnog svećenika da od radnika izvlači ‘ispovijedi grijeha o radu‘: ‘Besramnoj prevari tu nije bio kraj!‘

Lanac restorana iz Sacramenta uhvaćen je na djelu u besramnoj shemi krađe plaća koja se po kreativnosti može mjeriti s holivudskim filmom o pljački

Ilustrativna fotografija

 Godong/Robertharding/Profimedia

Taqueria Garibaldi, lanac restorana u srcu Kalifornije, skuhao je skandalozan zaplet čiji su glavni sastojci lažni svećenik, krađa zaposlenika i njihovi grijesi. Ovaj lanac restorana iz Sacramenta uhvaćen je na djelu u besramnoj shemi krađe plaća koja se po kreativnosti može mjeriti s holivudskim filmom o pljački.

Nisu samo petljali s brojevima radnih sati već su to podigli na višu razinu uključivši zamaskiranog svećenika koji je svakodnevno obilazio radnike kako bi oni ispovijedali grijehe o radu.

Da stvari budu još gore, zlobne taktike ovog lanca restorana nisu se tu zaustavile. Navodno su prijetili svojim radnicima i čak i krivotvorili obračune radnog vremena kako bi prikrili svoje tragove.

Ministarstvo rada SAD-a stupilo je u akciju i pokrenulo istragu. Ispostavilo se da su vlasnici naredili svojim zaposlenicima da lažu istražiteljima, tvrdeći da rade 40 sati tjedno i imaju slobodne dane.

Radnicima je bilo zabranjeno koristiti uobičajeni digitalni sustav evidencije dolazaka na posao i umjesto toga su morali popunjavati staromodne papirnate obrasce radnog vremena, tvrdeći da rade samo 40 sati tjedno. Te kreativni obrasce radnog vremena zatim su zgodno obrađivale strane vanjske tvrtke za obračun plaća.

Nažalost, ti su zaposlenici bili uhvaćeni između čekića i nakovnja. Ministarstvo rada tvrdi da su se pridržavali ovih zahtjeva pod prijetnjom osvetničkih mjera poput otkaza ili prijetnji statusom imigracije.

"Odvratni pokušaji ovog poslodavca da se osveti zaposlenicima imali su za cilj ušutkati radnike, opstruirati istragu i spriječiti povrat neisplaćenih plaća", rekao je Marc Pilotin, regionalni odvjetnik rada odjela za rad, u priopćenju za javnost.

Ministarstvo rada nije se suzdržalo u osudi, opisujući postupke vlasnika među "najbesramnije pokušaje zastrašivanja radnika koje su ikad vidjeli". Dok su sjedili licem u lice sa "svećenikom", zaposlenici su bili bombardirani pitanjima vezanim uz posao i pitani zamjeraju li svojim poslodavcima ili su o njima loše govorili bilo kome, čak i istražiteljima.

Lanac restorana odlučio je igrati prljavo i kada je vijest izašla u javnost. Odmah su otpustili Mariju Parru, zaposlenicu za koju su sumnjali da je zazviždala i upozorila odjel za rad. Sada Taqueria Garibaldi osim isplate više od 140.000 dolara zaostalih plaća i odštete za 35 radnika, Ministarstvu rada duguje simboličnih 5000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:17