GUŠENJE PROSVJEDA

Reuters razgovarao sa svjedokom koji tvrdi da je u Bjelorusiji uhićeno dvadesetak novinara

Premda se broj prosvjednika na bjeloruskim ulicama ne smanjuje, Lukašenko šalje prijeteće izjave te se pojavljuje u vojnoj opremi
Prosvjed
 Sergei Gapon/AFP

Bjeloruska policija pritvorila je dvadeset novinara koji su se u četvrtak pripremali pratiti prosvjede u središtu Minska, zaplijenivši njihove telefone i dokumente, prenosi svjedok agencije Reuters.

Još uvijek nije poznat razlog njihovog uhićenja.

Veliki i ustrajni prosvjedi diljem Bjelorusije održavaju se od predsjedničkih izbora 9. kolovoza za koje kritičari predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti već 26 godina, tvrde da su bili namješteni.

Lukašenko je na njima prema službenim podacima osvojio 80 posto glasova, dok je njegova glavna suparnica Svetlana Tihanovska, koja je u utrku ušla nakon što je to zabranjeno njezinom suprugu, osvojila 10 posto.

Premda se broj prosvjednika na bjeloruskim ulicama ne smanjuje, Lukašenko šalje prijeteće izjave te se u javnosti pojavljuje u vojnoj opremi, a to prati pojačana represija nad nezadovoljnim građanima. Snage sigurnosti pritvorile su ili pretukle tisuće prosvjednika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je kazao da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenijela je ruska agencija Interfax. Putin za sada ne vidi potrebu za tim i smatra da se situacija vraća u normalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:39