DRAMA U ARMENIJI

REVOLUCIJA NA KAVKAZU, STRAHUJE SE OD UKRAJINSKOG SCENARIJA Narod i vojska smijenili premijera bliskog Vladimiru Putinu, stigao odgovor iz Moskve

 
 Reuters

Premijer Armenije Serž Sargisjan neočekivano je podnio ostavku nakon višednevnih uličnih protesta kojima se danas priključila i vojska.

Veliki prosvjedi koji su prijetili da će prerasti u opće nerede počeli su još prije 11 dana kada je Sargisjan odlučio da ukine polupredsjednički sustav i zamijeni ga parlamentarnim. Naravno, njegov cilj je bio nastavak vladavine u ovoj maloj državi na Kavkazu budući da mu je u ožujku istekao drugi predsjednički mandat i po Ustavu se više nije mogao kandidirati. Odlučio se na potez koji je svojevremeno izveo njegov idol Vladimir Putin u Rusiji. Htio je postati premijer, ali za razliku od Putina, on je odlučio promijeniti cijeli vladajući sustav. Svu moć je htio prebaciti na Vladu, a predsjedniku je odlučio ostaviti gotovo nikakve ovlasti.

Zemlja koja je na rubu gospodarskog kolapsa i koje se guši u korupciji taj potez svog premijera dočekala je na nož. Građani su predvođeni oporbenim liderom Nikolom Pašinjanom izašli na ulicu, danima prosvjedovali, a kad su im se pridružili nenaoružani vojnici, bilo je jasno da je u tom trenutku došao Sargisjanov kraj.

- Ulični pokret se okrenuo protiv mene. Ispunit ću njihove zahtjeve i otići - stoji u premijerovom priopćenju koje je pročitano na nacionalnoj televiziji.

Bio je to znak velikog slavlja u centru Jerevana. Tisuće ljudi okupiralo je grad i slavilo veliku pobjedu.

Nekoliko trenutka prije premijerove ostavke iz pritvora je pušten i oporbeni lider Pašinjan koji je bačen iza rešetaka u nedjelju popodne. Još se uvijek ne zna gdje je proveo 15-ak sati, ali u svakom slučaju Pašinjan je sada slobodan čovjek.

- Ovo je posljednji put da vam govorim kao predsjednik Armenije. Nikol Pašinjan je bio u pravu, a ja sam bio u krivu - stoji u priopćenju već sada bivšeg armenskog premijera.

Oporbeni lider danima je pokušao urazumiti premijera, ali njihov odnos je potpuno pukao u nedjelju.

- Došao sam ovdje razgovarati o vašoj ostavci! - poručio je Pašinjan Sargisjanu na javnoj televiziji i nakon toga završio - u zatvoru! Osim njega, iza rešetaka su završili još dvojica političara i 200-tinjak demonstranata.

- Ovo je vaša pobjeda, ponosan sam na armenski narod! Nitko vam ovo ne može oduzeti, čestitam vam - napisao je Pašinjan na Facebooku nakon što je saznao da je Sargisjan prošlost.

Međutim, nisu baš svi oduševljeni ovakvim raspletom događaja u Armeniji. Vigen Sarkisian, armenski ministar obrane, s očajem je gledao okršaje na vrhu vlasti i vojnike kako odlažu opremu i pridružuju se demonstrantima. Razlog je i više nego jasan...

- Neprijatelj s velikim zanimanjem gleda što se događa kod nas. Nestabilna Armenija je velika prilika za njih da krenu u akciju. Narod mora to čuti, nema smisla ništa tajiti...

Kad je spominjao 'neprijatelja', Sarkisian je mislio na Azerbajdžan. Armenci još od doba raspada SSSR-a nisu u dobrim odnosima s Azerbajdžanom, a razlog je pokrajina Nagorno Karabah. Većina stanovništva u toj brdovitoj pokrajini su Armenci, ali međunarodna zajednica smatra to područje dijelom Azerbajdžana. Krvavi rat zbog Nagorno Karabaha trajao je od 1992. do 1994. godine, ali do dana današnjeg situacija se tamo nije primirila. Posljednja eskalacija nasilja dogodila se prije dvije godine.

Također, sada svi sa zanimanjem čekaju kako će na 'revoluciju' u Armeniji reagirati Moskva i Vladimir Putin. Naime, jedna od najvećih kritika na vladavinu Sargisjana je i činjenica da je bio preblizak ruskom predsjedniku i zato je očekivano da se mnogi boje 'ukrajinskog scenarija'.

- S velikim zanimanjem gledamo što se događa u Armeniji. Kao što znate, ta je zemlja od velike važnosti za nas - rekao je Dmitrij Peskov novinarima, a na izravno pitanje hoće li doći do ruske intervencije, glasnogovornik ruske vlade je rekao:

- Ruska akcija bila bi apsolutno neprihvatljiva. To je njihov unutarnji problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29