MANJE ĆE RADITI

Revolucija u Njemačkoj, zahuktava se veliki eksperiment: Od danas ništa više neće biti isto

Dok doživljava kronični nedostatak radne snage, Njemačka se nada da će kraći radni tjedan učiniti radnike produktivnijima

Ilustracija

 Julian Stratenschulte/Dpa/Profimedia/Julian Stratenschulte/dpa/profimedia

U Njemačkoj je započeo šestomjesečni eksperiment četverodnevnog radnog tjedna - najavljen od 1. veljače, a koji realni zamah hvata od danas - koji će omogućiti zaposlenicima u 45 kompanija diljem zemlje da rade jedan dan tjedno manje za istu plaću.

Inicijativu, koja uključuje samo tvrtke čija se djelatnost može prilagoditi kraćem radnom tjednu, pokrenula je i vodi berlinska konzultantska tvrtka Intraprenör u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG).

Zagovornici kraćeg radnog tjedna nadaju se da će rad od četiri dana tjedno učiniti radnike sretnijim i produktivnijim, u trenutku kada Njemačka muku muči s usporenjem rasta produktivnosti i nedostatkom radne snage.

Produktivnost se obično izračunava dijeljenjem ekonomskog učinka s odrađenim satima. Nakon što je u studenom 2017. godine dosegnula najvišu vrijednost svih vremena od 105,20 bodova, produktivnost Njemačke je u stalnom padu, prema podacima Deutsche Bundesbank, iako je i dalje viša od ostalih velikih gospodarstava u Europi. U studenom prošle godine, što su posljednji dostupni podaci, produktivnost je pala na 95,80 bodova sa 96,79 bodova mjesec prije, prenosi Euronews.

Manjak kvalificiranih radnika

Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini radnika koji su takav režim rada već iskusili, rad jedan dan manje tjedno povećava zadovoljstvo i motivaciju kod radnika i čini ih produktivnijima.

Zagovornici koncepta četverodnevnog radnog tjedna tvrde da su raniji eksperimenti u SAD-u i Kanadi pokazali da je povećanje učinka u takvom režimu rada moguće. U nekim prethodnim eksperimentima, kako kažu radnici su prijavili opće poboljšanje zdravstvenog stanja, a kompanije se nisu vratila petodnevnom radnom tjednu, prenio je ranije Bloomberg. U Velikoj Britaniji u sličnom je programu sudjelovala 61 tvrtka, radni učinak je bio je dobar, a bolovanja su se smanjila za 65 posto.

Rad manje sati tjedno također bi mogao uvjeriti one koji nisu ‘vrući‘ da rade cijeli tjedan da uključe u tržište rada, što bi pomoglo smanjenju problema nedostatka radne snage koji utječe na industrijalizirane zemlje diljem svijeta.

Njemačka se trenutačno bori s manjkom kvalificiranih radnika u brzorastućim sektorima. U studenom prošle godine, Gospodarska i industrijska komora (DIHK) objavila je da se polovica njemačkih kompanija muči s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

Tisuće nepopunjenih radnih mjesta u njemačkom gospodarstvu uzrok su gubitaka zemlje u iznosu višem od 90 milijardi eura u prošloj godini, što je više od 2 posto njemačkog BDP-a, prema zamjeniku glavnog izvršnog direktora DIHK-a Achimu Dercksu.

Iako je nejasno hoće li kraći radni tjedan doista na bilo koji način riješiti ovaj problem, čini se da su Nijemci uzbuđeni da pokušaju s tim.

Zainteresirani i javnost i poslodavci

Istraživanje javnog mnijenja Instituta Forsa pokazala je da bi 71 posto ispitanika koji rade u Njemačkoj željelo imati opciju da rade samo četiri dana u tjednu. Nešto više od tri četvrtine ispitanih izjasnilo se da podržava vladino promišljanje mogućnosti uvođenja četverodnevnog radnog tjedna. Među poslodavcima to je statistički podržalo više od dva od tri ispitanika.

Znatna većina od 75 posto vjeruje da bi četverodnevni radni tjedan bio poželjan za zaposlenike, a većina od 59 posto smatra da bi to trebalo biti ostvarivo i za poslodavce.

Gotovo polovica poslodavaca, njih 46 posto, izjasnila se da probni četverodnevni radni tjedan na vlastitom radnom mjestu smatra izvedivim.

Prema istraživanjima američke konzultantske i analitičke kompanije Gallup, nizak entuzijazam radnika globalnu ekonomiju godišnje stoji gubitka od 8,1 bilijun eura, odnosno čak devet posto svjetskog BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:49