GLEDATELJI BIJESNI

Režiser na udaru jer je inzistirao na snimanju Eriksonove borbe za život: ‘Prekinite prijenos!‘

Eriksen je dobro i samim time cijela ova priča je puno manje tragična, no možda bi nas mogla naučiti nečemu za budućnost
Mučne scene u Kopenhagenu
 Afp

U posljednjim trenucima prvog poluvremena susreta između Danske i Finske na EP-u vezni igrač danske reprezentacije Christian Eriksen (29) srušio se na terenu. Liječnička služba odmah je dotrčala i počela s oživljavanjem. Mučna je to scena koja je obišla cijelu Europu i koja je, barem se činilo, trajala vječno.

Iako je odmah bilo evidentno da situacija s Eriksenom nije dobra, režiser je jednostavno uputio kamermana da nastavi sve snimati. Od Eriksena koji nepomičan leži na travnjaku, liječnika koji mu se bore za život pa do njegove očajne djevojke Sabrine Kvist Jensen, koja se pokušala progurati kroz zaštitare i doći do Eriksena.

Njegovi suigrači ekspresno su reagirali; stvorili su živi zid oko Eriksena i zaštitili ga od kamera. No, prijenos koji kontrolira Uefa nastavio se emitirati, a režiser nije odustajao i naprosto je odlučio da će se mučne scene nastaviti snimati.

Gledatelji su ubrzo počeli reagirati na svim društvenim mrežama; apelirali su na televizije koje su prenosile prijenos da ga prekinu, ali i problematizirati činjenicu da je režiser odlučio nastaviti snimati Eriksenovu borbu za život. Javili su se i neki poznati nogometaši koji su pokušali ukazati koliko je krivo i dubinski etički problematično prenositi takve scene.

HRT, koji u Hrvatskoj prenosi utakmice Europskog nogometnog prvenstva, je reagirao i u jednom je trenutku prekinuo emitiranje te program prebacio na sažetke drugih utakmica. Naknadno su na svom online servisu HRTi onemogućili da se premota na dio u kojem su Eriksonu spašavali život. Isto je učinio i HT na svom MAXtv-u.

No, BBC se suočio s valom kritika jer dugo nisu zaustavili emitiranje prijenosa.

Dok se sve događalo, bivši igrač Arsenala i bivši engleski reprezentativac Ian Wright na Twitteru je apelirao da se prijenos prebaci u studio. Slično je reagirao još jedan bivši engleski nogometaš, Jermaine Beckford, koji je na Twitteru poslao gotovo identičnu poruku. Apele da se prekine prijenos poslali su i bivši engleski profesionalni boksač Frank Bruno i engleski nogometaš Stephen Humphrys koji je pohvalio Eriksenove suigrače koji su ga zaštitili, ali i prozvao medije koji su sve prenosili.

S BBC-a su se kasnije i službeno ispričali "svima koje su uzrujale određene scene prijenosa". No, na kraju su zapravo sve svalili na Uefu.

"Prijenos sa stadiona kontrolira Uefa, a čim je utakmica prekinuta, i mi smo se, što je prije bilo moguće, isključili iz emitiranja uživo", rekli su s BBC-a, prenosi Daily Mail.

Prema posljednjim informacijama, Eriksen je dobro i samim time cijela ova priča puno je manje tragična, no možda bi nas mogla naučiti nečemu za budućnost.

Popularni britanski YouTuber i voditelj Spencer Owen zapravo je sjajno sve sažeo; u situaciji kao što je bila ova današnja čovjeku koji je režirao prijenos sigurno nije bilo lako odlučiti što učiniti - sve ugasiti ili nastaviti snimati. No, jednu stvar zbilja je teško shvatiti - kome je palo na pamet narediti snimatelju da kameru okrene prema očajnoj Ericksonovoj djevojci koja se raspada dok gleda kako joj oživljavaju partnera, a istovremeno ne može do njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2022 17:38