PROBLEMI SE NIŽU

Ribari ispred Westminstera, ugrožena i najveća strast Britanaca: ‘Sad shvaćamo što je Brexit‘

Britancima počinje svitati da Brexit nije baš najbolji za njihovo gospodarstvo
 Profimedia, Afp

Šleperi s ribarskim hladnjačama iz Škotske i Devona blokirali su Westminstersku palaču u znak prosvjeda protiv nepravde koju im je donio Brexit zakompliciravši izvoz svježih školjaka, ribe i jastoga u zemlje Europske unije. Zagovornici Brexita polako počinju shvaćati kakvu su štetu napravili, ocjenjuje londonski Guardian.

Kamioni sa sloganima poput "Nesposobna vlada uništava ribarstvo" danas su se pojavili na nekoliko metara od Downing Streeta. Ipak, nisu uspjeli provesti svoju prijetnju da će pred brojem 10, gdje sjedi premijer, iskrcati tone svježe ribe.

Imamo jak osjećaj da bi se sistem mogao slomiti, upozorava Gary Hodgson, direktor Venture Seafoods, koja u EU izvozi žive i prerađene jastoge i rakove. Umjesto slobodnih granica, Britanci su od 1. siječnja dobili slobodu i neovisnost o birokratima iz Bruxellesa: jednoj je firmi prošlog tjedna trebalo skupiti čak 400 stranica dokumenata da bi joj dozvolili izvoz za EU, požalio se Hodgson. Pozvao je premijera Borisa Johnsona da bude iskren prema sebi i prema britanskoj javnosti u vezi problema s kojima se suočava britansko ribarstvo zbog Brexita.

Muke izvoznika

Sad kad više nisu dio EU, britanski izvoznici od 31. prosinca moraju imati sve ono što i drugi uvoznici izvan EU: carinske deklaracije, jamstvo o porijeklu robe, sanitarnu potvrdu za svaku pošiljku: i to za sve što prevoze. To je poznato svakom hrvatskom izvozniku, ali ne i Britancima, jer ne pamte vrijeme prije EU.

Mnogi su u drami. Tvrtka DR Collin & Son, koja zapošljava 200 ljudi, običavala je slati kamion ili svake noći u Francusku, prevozeći žive rakove i jastoge u vrijednosti skoro 170.000 eura. Ove godine nisam izvezao niti jednu kašetu, požalio se vlasnik David Rosie. Taj čas kad je Britanija napustila EU, brojni ribari su izgubili glavni izvor zarade.

Britanski premijer Boris Johnson umiruje ih porukom da razumije njihove frustracije, prenosi Guardian. Obećao je da će svaka tvrtka koja bude imala problema s izvozom u EU biti obeštećena iz novoosnovanog fonda teškog 23 milijuna funti, odnosno 26 milijuna eura. Johnson je odgovornost za probleme izvoznika pokušao prebaciti na koronu. "Nažalost, potražnja za ribom na kontinentu nije kao prije pandemije", rekao je za Sky News.

Britanska industrija je zahvaljujući zagovornicima Brexita u kaosu, piše kolumnistkinja Guardiana Polly Toynbee.

Ugrožene i konjičke trke

Riba u hladnjačama trune jer ne može stići do EU, ali nije problem samo s ribarstvom, pa i najstrastveniji zagovornici Brexita počinju shvaćati o čemu se radi. Izdani smo, žrtvovani, ogorčen je Paul Joy, vlasnik malog ribarskog broda, koji je do jučer bio oduševljeni pristaša Brexita. Boris Johnson obećao im je pomoć, no hoće li se to pretvoriti u trajnu subvenciju? Sad je problem s ribarstvom, no tri tjedna od Brexita problemi iskrsavaju u jednoj za drugoj gospodarskoj branši, upozorava kolumnistica. Glavni europski pregovarač Michel Barnier prošlog je tjedna poručio da izbor Velike Britanije ima jasne, neizbježne posljedice. Nije to nikakva osveta Francuza ili groznog Bruxellesa: Velika Britanija je glasala za izlazak iz EU i sad ima status zemlje koja nije članica EU.

No Britancima je to jako teško shvatiti, pa ne mogu prihvatiti da im bez članstva u EU izvoz neće teći kao do sada. Posljedice su ogromne: naprimjer, tabloid Sun piše da je Brexit ugrozio možda i najveću strast Britanaca, konjske utrke. Prošle godine se na Cheltenham Festivalu utrkivalo 180 irskih konja: sad se džokeji i treneri boje koliku će carinu morati platiti za uvoz konja. Vlasnici trkaćih auta u sličnim su mukama, i oni moraju platiti carine ako žele sa svojim automobilima sudjelovati u utrkama u EU. No nisu sve vijesti loše za Britance: zbog problema s izvozom, pada im cijena mesa u trgovinama.

I u drugim konzervativnim novinama koje su navijale za Brexit sad moraju priznati da su možda pogriješili: "Nas Brexitovce optužuje se za probleme na koje smo upozoravali. U stvarnosti, krivnja leži na vladi i nedostatnom planiranju", napisao je kolumnist Telegrapha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:36