KAO IZ BAJKE

Ribnjak preko noći postao ružičast, znanstvenici okupirali otok: ‘Mislimo da znamo o čemu je riječ‘

Manji unos slatke vode u ribnjak povećao je koncentraciju soli i stvorio uvjete za preživljavanje halobakterija jarkih nijansi

Kealia Pond roze boje u Havajima

 Traviskeahi_photos/Instagram

Ribnjak u nacionalnom rezervatu za divlje životinje Kealia Pond u Havajima, promijenio je boju u žarko ružičastu zbog ekstremne suše i naglog povećanja postotka soli, prenosi CNN.

Jedan od rijetkih slanih ribnjaka na otoku Mauiju, prema izvješćima dužnosnika, poprimio je ružičastu boju još 30. listopada, nakon što je postotak soli u vodi naglo skočio.

Uzorci vode poslani na Sveučilište na Havajima sugeriraju da su za novu nijansu ribnjaka zaslužne halobakterije, jednostanični organizmi koji preživljavaju u iznimno slanoj vodi, poput Velikog slanog jezera i Mrtvog mora.

Bakterija se smatra “ekstremofilom” zbog svoje sposobnosti da živi u ekstremnom okruženju koje bi bilo štetno za većinu drugih živih bića na planeti. U ovom slučaju, slanost vode je dvostruko veća od morske vode.

Slanost ribnjaka naglo je porasla iznad normale zbog ekstremne suše na Mauiju, koja je posebno pogodila područje u kojem se nalazi Kealia Pond.

Potok Waikapu, koji dovodi vodu s planina West Maui u ribnjak Kealia, također teče kroz područje ekstremne suše. Zbog toga je manji unos slatke vode u ribnjak povećao koncentraciju soli i stvorio uvjete za preživljavanje halobakterija jarkih nijansi.

Otprilike 90 posto otoka Maui pogođeno je jakom sušom koja se pogoršala otkako je šumski požar zahvatio Lahainu u kolovozu.

Znanstvenici još uvijek proučavaju kako će klimatska kriza utjecati na Havaje, ali postoji općenito uvjerenje da će se suša pogoršati s rastom globalnih temperatura, čak i u tropskim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2023 18:41