ZNANSTVENIK NA UDARU

Richardu Dawkinsu oduzeli nagradu Humanista godine: ‘Ponižava trans osobe pod maskom znanosti‘

Američko udruženje humanista kritiziralo je poznatog znanstvenika zbog njegovih komentara o identitetu
Richard Dawkins
 Darko Tomas/Cropix

Američko udruženje humanista (American Humanist Association - AHA) oduzelo je nagradu za humanista godine Richardu Dawkinsu - 25 godina nakon što je tu čast dobio - i kritiziralo poznatog znanstvenika zbog 'ponižavanja marginaliziranih skupina' pritom koristeći 'krinku znanstvenog diskursa', piše Guardian.

AHA je počastio Dawkinsa, autora Sebičnog gena i Iluzije o Bogu, 1996. godine za njegov 'značajan doprinos' u prenošenju znanstvenih koncepata javnosti. No u ponedjeljak je objavljeno da povlače nagradu, pozivajući se na tweet koji je Dawkins objavio ranije ovog mjeseca, u kojem je trans ljude usporedio s Rachel Dolezal, bijelom aktivisticom za građanska prava koja se godinama predstavljala kao crnkinja.

'2015. godine Rachel Dolezal, bijela predsjednica NAACP-a (organizacije koja se bavi unaprjeđenjem života crnaca), bila je osramoćena jer se identificirala kao crnkinja', napisao je Dawkins na Twitteru. 'Neki se muškarci odluče identificirati kao žene, a neke žene se identificiraju kao muškarci. Bit ćete izvrgnuti pokudi ako poreknete da su oni doslovno ono kako se identificiraju. Raspravite.'

Krivo su ga protumačili

Dawkins je kasnije odgovorio na kritike, napisavši: 'Nije mi bila namjera omalovažavati trans ljude. Vidim da je moje akademsko pitanje 'Raspravite' pogrešno protumačeno i žalim zbog toga. Također mi nije bila namjera da se na bilo koji način udružim s republikanskim šovinistima u SAD-u koji sada iskorištavaju ovu situaciju.'

Među njegovim kritičarima bila je Alison Gill, potpredsjednica za pravne i političke poslove američkih ateista i trans žena. Rekla je da Dawkinsovi komentari pojačavaju opasne i štetne narative. 'S obzirom na posljedice za milijune trans ljudi u ovoj zemlji, kao ateist i kao trans žena, nadam se da će se profesor Dawkins prema ovom problemu u budućnosti odnositi s većim razumijevanjem i poštovanjem', rekla je.

Još 2015. godine Dawkins je također napisao: 'Je li trans žena žena? Čisto semantički. Ako je definirate kromosomima, ne. Ako se radi o samoidentifikaciji, onda da. Nazivam je 'ona' iz pristojnosti.'

U izjavi odbora, AHA je rekao da je Dawkins 'tijekom proteklih nekoliko godina više puta davao izjave koje koriste masku znanstvenog diskursa za ponižavanje marginaliziranih skupina, što je pristup suprotan humanističkim vrijednostima'.

"Ne zaslužuje nagradu"

Posljednji komentar evolucijskog biologa, kaže odbor, 'implicira da su identiteti transrodnih osoba prijevarni, dok istovremeno napada crni identitet kao onaj koji se može uzeti kad je to prikladno', Također, njegovi 'naknadni pokušaji pojašnjenja, neadekvatni su i ne pokazuju ni osjetljivost ni iskrenost'.

'Slijedom toga, odbor AHA zaključio je da Richard Dawkins više ne zaslužuje nagradu te je izglasano povlačenje nagrade Humanist godine 1996. koja stupa na snagu odmah', rekli su iz organizacije.

Guardian je kontaktirao Dawkinsa radi komentara.

Prošle godine autorica knjiga o Harryju Potteru JK Rowling vratila je nagradu koju joj je dodijelila organizacija Robert F Kennedy za ljudska prava, nakon što je njezina predsjednica, Kennedyjeva kći Kerry Kennedy, kritizirala njene poglede na transrodna pitanja. 'Duboko sam tužna što se RFKHR osjeća prisiljen zauzeti ovaj stav, ali nijedna nagrada ili počast, bez obzira na moje divljenje prema osobi prema kojoj je nazvana, ne znači mi toliko puno da bih se odrekla prava da slijedim diktat vlastite savjesti', rekla je tada Rowling tada u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:35