RUSKA DUMA GLASALA O HOMOSEKSUALIZMU

RIGOROZNI ZAKON U RUSIJI Kazna i do 25.000 eura kazne za propagiranje gay odnosa

Ruska Duma izglasala je zakon kojim ograničava i onemogućava propagandu homoseksualizma među maloljetnicima.

Antigay zakon, kako ga nazivaju ruski mediji, podigao je veliku prašinu, a prijedlog, koji se našao pred zastupnicima još u siječnju, doživio je mnoge preinake jer je potaknuo stotine tisuća građana - kako preciziraju moskovski listovi, među njima je bilo i 25 tisuća protivnika zakona - da ga komentiraju i daju neki svoj prijedlog. Predsjednica parlamentarnog odbora za pitanja obitelji, žena i djece Jelena Mizulina komentirala je zakona objasnivši da se termin “homoseksualizam” neće koristiti, nego će se rabiti izraz “netradicionalni seksualni odnosi”. Prema tom zakonu, “propaganda i zagovaranje takvih odnosa te širenje informacija koje bi kod maloljetnika poticale na formiranje i prakticiranje takvih odnosa” kažnjavat će se novčanom kaznom od 100 eura pa sve do 25 tisuća eura.

Formiranje osobe

- Ovim zakonom ne zabranjujemo propagandu homoseksualizma općenito. Ona će biti dopuštena među odraslima te u specijaliziranim klubovima za osobe s takvim sklonostima. Ovo nije zakon kojim se, kako je to bilo u SSSR-u, kazneno progone osobe koje prakticiraju takve intimne odnose. Mi samo sprečavamo da se utječe na osobe koje se tek formiraju te da im se sugeriraju takvi odnosi - izjavila je Mizulina.

'MORAMO POŠTIVATI MORAL I DOMOLJUBLJE!' Ruske vlasti ponovno odbile zahtjev za održavanje gay parade

Mnogi se u Moskvi pitaju tko će i kako određivati što je to “propaganda homoseksualizma među djecom”, navodeći kao primjer da je Komunistička partija Rusije u ekstravagantnim toaletama Eltona Johna na nedavnom koncertu u Rusiji vidjela baš takvu propagandu!

Nedostupno djeci

Novim zakonom ne zabranjuje se Gay Pride, nego će se on smjeti održavati “na mjestima koja nisu dostupna djeci”, a to se, pišu mediji, odnosi na sve “otvorene gradske prostore”. Mizulina je predložila da se u zakon uvrsti i odredba o kažnjavanju širenja “seksualne mržnje”, poput onih o širenju međuvjerske i međunacionalne mržnje. Ispred Dume su se okupili i protivnici i simpatizeri zakona - potonjih je bilo puno više - koje je razdvajala policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:10