PRIZORI UŽASA

Rijeka Ganges u Indiji izbacila desetke ljudskih leševa, lokalne vlasti tvrde da je riječ o žrtvama korone

Pandemija se naglo širi u ruralnim područjima Indije, puneći bolnice, krematorije i groblja
 Archana Thiyagarajan/AFP

Deseci trupala osoba za koje se pretpostavlja da su umrle od covida-19 izbacila je rijeka Ganges na sjeveru Indije, priopćile su u ponedjeljak vlasti.

Pandemija se naglo širi u ruralnim područjima Indije, puneći bolnice, krematorije i groblja.

Mjesni dužnosnik Ashok Kumar rekao je da je rijeka naplavila četrdesetak trupala u okrugu Buxaru, blizu granice Bihara i Uttar Pradesha, dviju indijskih država koje su među najsiromašnijima.

"Naredili smo tamošnjim dužnosnicima da se pobrinu za trupla te da ih pokopaju ili spale", rekao je Kumar za France Presse.

Neka glasila pišu da bi trupala moglo biti i stotinjak.

Isti izvori se pozivaju na druge dužnosnike koji kažu da su neka tijela napuhana i djelomično izgorjela te da su najvjerojatnije nekoliko dana bila u rijeci.

Stanovnici su rekli za AFP da su trupla možda bačena u rijeku zbog prepunjenosti krematorija a obitelji ne mogu kupiti drva za kremiranje na pogrebnoj lomači.

"Ovo nas je doista zgrozilo", rekao je Kameshwar Pandey.

Službene statistike pokazuju da svaki dan oko 4000 ljudi umire od covida u Indiji, gdje je epidemije dosad pokosila gotovo 250.000 ljudi.

Mnogi stručnjaci ocjenjuju da su ti brojevi podcijenjeni, navodeći za primjer podatke dobivene od krematorija.

Broj žrtava koje nisu obuhvaćene statistikom posebno je velik sada kada se epidemija proširila izvan velikih gradova, na seoska područja gdje su bolnice rijetke i slabo ažuriraju podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 09:59