DEKLASIFICIRANA TAJNA

Riješen misterij koji je Japan opsjedao od kapitulacije u 2. svj. ratu: Gdje su završili posmrtni ostaci premijera Toja

Tojo je bio premijer Japana samo dvije godine i devet mjeseci, no za njegove vlade pobijeni su milijuni ljudi
Bivši premijer Japana Hideki Tojo
 Pictures From History/Akg/Profimedia

Hideki Tojo, japanski premijer koji je zemlju vodio tijekom Drugog svjetskog rata, kao i još šest tada vodećih dužnosnika, pogubljeni su 1948.

No, nikada se nije doznalo gdje je završio njihov pepeo nakon kremacije. Hram Koa Kannon u Atamiju oduvijek se spominjao kao mjesto gdje su ostaci spaljenih ratnih zločinaca, zbog čega je postao mjesto "hodočašća" japanskih nacionalista. Desetljećima star misterij napokon je razriješen kad su istraživači otkrili deklasificirane podatke o posmrtnim ostacima najstarijeg ratnog zločinca i njegovih suradnika.

Dokumenti su pokazali da su Tojo i još šest visokih dužnosnika obješeni u prosincu 1948., nakon čega su kremirani, a njihov pepeo pohranjen je u sedam urni. Nakon toga su urne u Yokohami unesene u zrakoplov savezničkih snaga te su izbačene u more na neutvrđenoj lokaciji. Kako javlja britanski Daily Telegraph, pozivajući se na Kyodo News, za otkriće je bio ključan dokument od 4. siječnja 1949., dvanaest dana nakon što su premijer imperijalnog Japana i suradnici u tajnosti obješeni.

- Poletjeli smo i nastavili do točke od oko trideset milja istočno od Yokohame na Pacifiku gdje sam osobno izbacio njihove ostatke u ocean te su se rasuli na širem području, piše u tom dokumentu američki bojnik Luther Frierson.

Sve je izvršeno u maksimalnoj tajnosti jer saveznici, koji su Japan okupirali nakon predaje u listopadu 1945., nisu htjeli da japanski ratni zločinci imaju grobove i memorijalna mjesta koja bi se mogla pretvoriti u okupljalište nacionalista. Slično je, podsjeća list, učinjeno i s ostacima najzloglasnijeg terorista i vođe Al-Qaide, Osame bin Ladena. No, to je stvorilo ozračje misterija oko nikad razjašnjene sudbine njihovih posmrtnih ostataka.

Neki su tako tvrdili da je Tojov pepeo tajno pokopan u hramu Yasukuni u Tokiju, koji se smatra posljednjim duhovnim počivalištem milijuna Japanaca poginulih tijekom ratova. Drugi su zagovarali tezu da se ostaci nalaze u Koa Kannonu, hramu također relativno blizu Tokija. Jedna od bizarnijih teorija bila je da je pepeo raspršen na stazi za konjičke utrke koju su kontrolirali Amerikanci, ili da je bačen na jedno gradsko parkiralište.

- Nisam znao što se dogodilo s njegovim ostacima jer se o tome nikada nije govorilo - kaže Hidetoshi Tojo, praunuk zloglasnog premijera, dodavši kako je razočaravajuće što ni nakon ovog otkrića ne zna točnu lokaciju na kojoj su raspršeni ostaci njegova pradjeda. Dodaje kako je američka vojska poduzela maksimalne mjere kako bi otežala da se dozna točna lokacija.

- Ipak, ako su ostaci vraćeni u prirodu, to je bolje nego da su negdje odbačeni - kazao je pomirljivo, javlja Telegraph.

List podsjeća kako je Tojo, profesionalni vojnik, bio ključan u organizaciji napada na američke snage u Pearl Harbouru 1941., kao i na britanske i druge istočne europske kolonije, uključujući Hong Kong i Singapur. Imenovan je premijerom sredinom 1941., a odstupio je s vlasti u srpnju 1944. kada je bilo jasno da se tijek rata okreće protiv Japana.

Nakon japanske kapitulacije, Tojo je uhićen te mu se sudilo za niz ratnih zločina, među kojima su bili kršenje međunarodnih ratnih pravila i običaja te nehumano postupanje s ratnim zarobljenicima. Povjesničari procjenjuju da su japanske snage u njegovo vrijeme odgovorne za smrti oko pet milijuna civila i ratnih zarobljenika, u samo dvije godine i devet mjeseci koliko je bio na vlasti. Umrli su od posljedica izgladnjivanja, prisilnog rada, medicinskih eksperimenata ili su naprosto masakrirani. Pobijeni su i milijuni vojnika.

Kada je uhićen, pokušao je počiniti samoubojstvo. Rekao je kako je rat bio opravdan i ispravan te da je bio na pravoj strani povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:09