POMOR U BOCVANI

Riješen misterij masovnog uginuća slonova: Znamo uzrok, ali tek sad nam se otvaraju nova pitanja

Dosad je od gutanja cijanobakterija uginulo čak 330 slonova. Krivolov je definitivno isključen kao uzrok njihove smrti
 -/NATIONAL PARK RESCUE/AFP

Otrovi koje u vodi proizvode mikroskopske alge uzrokovali su neobjašnjiva uginuća stotina slonova u Bocvani, gdje inače živi trećina populacije svih afričkih slonova, izvijestili su dužnosnici za zaštitu divljih životinja.

Situacija je postala alarmantna nakon što su u razdoblju između svibnja i lipnja u delti rijeke Okavango uočene lešine uginulih životinja, piše BBC.

Dužnosnici su, nakon višemjesečnih ispitivanja provedenih u specijalnim laboratorijima u Južnoj Africi, Kanadi, Zimbabveu i SAD-u, priopćili kako je dosad od gutanja cijanobakterija uginulo čak 330 slonova. Krivolov je definitivno isključen kao uzrok smrti.

Spomenute otrovne bakterije mogu se prirodno pojaviti u stajaćoj vodi, no ponekad prerastaju i u tzv. divljerastuće plavozelene alge.

Mnogi uginuli slonovi pronađeni su u blizini pojilišta, ali stručnjaci dosad nisu bili sigurni da su za masovni pomor krive upravo cijanobakterije, jer se one uglavnom pojavljuju na rubovima, tj. na obali, a slonovi obično piju vodu iz sredine jezera/rijeke.

image
-/NATIONAL PARK RESCUE/AFP

- Ugibanja su prestala krajem lipnja 2020., što se podudara s procesom isušivanja (delte) - izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glavni veterinar Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove Mmadi Reuben.

S obzirom da slonovima nisu bile uklonjene kljove, krivolov je još u lipnju isključen kao uzrok smrti, kao i trovanje antraksom, rekao je visoki dužnosnik odjela za divlje životinje Cyril Taolo.

- No i dalje tražimo odgovore na mnoga pitanja - zašto su ugibali samo slonovi i zašto samo na tom području. Istražujemo brojne hipoteze - dodao je Reuben.

Cijanobakterije, poznate i kao plavozelene alge, mogu se pronaći diljem svijeta, posebno u mirnim vodama koje su bogate hranjivim tvarima. Neke vrste cijanobakterija proizvode toksine koji utječu na životinje i ljude.

Ljudi mogu biti izloženi cijanobakterijskim toksinima pijenjem ili kupanjem u kontaminiranoj vodi. Simptomi uključuju iritaciju kože, grčeve u želucu, povraćanje, mučninu, proljev, vrućicu, upalu grla i glavobolju.

Ptice i ribe također se mogu otrovati visokom razinom cijanobakterija.

image
-/NATIONAL PARK RESCUE/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 13:11